9 april 2021

5 tips om goed voorbereid op de foto te gaan!

Portrait Portretsessies

Op de foto gaan, veel vrouwen vind het een ding. Je wilt niet weten hoe vaak ik deze zinnen hoor: "Ik ben niet fotogeniek." "Ik zie er altijd raar uit op de foto." "Ik kan niet poseren." "Ik kom wanneer de (corona)kilo's eraf zijn." En ga zo maar door. I've heard it all! Ik merk dan ook vaak dat met name vrouwen wel even duidelijk willen laten weten dat ze het erg spannend vinden en vooral in zichzelf geen vertrouwen hebben dat het goed komt. Heel eerlijk? Ik ben er niet echt meer van onder de indruk. Het is een soort standaard en ik weet heel goed wat ik ermee moet. ;)

Toch snap ik heel goed dat mensen het spannend vinden om op de foto te gaan. Je weet misschien niet hoe je moet poseren, wat voor kleding je aan moet, hoe je je haar moet doen... daarom heb ik een aantal tips die ik aan elke klant mee geef om zo goed voorbereid op een shoot te komen!

1 | Let it go!
Ik weet dat je het moeilijk vind: maar laat je imperfecties los. Je extra kilootje wat je nog kwijt wilt, het feit dat je oogleden iets hangen, dat je pluizig haar hebt, een pukkeltje. Echt geloof mij... dit zijn dingen die iedereen heeft. Als iedereen zich op die paar "imperfecties" zou focussen zou ik gewoonweg geen werk meer hebben. ;) En die ene kilo blijft er vaak gewoon aan zitten hoor, dus omarm het! Dit is wie je bent en je mag er zijn!

2| Ontspan
We zijn vaak zo druk tegenwoordig. En ik ken het maar al te goed... we zitten een beetje in een "kramp" daardoor soms. We willen daardoor soms zoveel in handen houden en kunnen zo moeilijk ontspannen. En toch is het belangrijk dat je voor een shoot even een beetje voor jezelf zorgt. Lekker ontspannen de dag voor de shoot is echt een goed idee. Een kopje thee, een lang bad, naar de kapper, jezelf pamperen... je even bewust worden van jezelf en wat je nodig hebt. Dit is natuurlijk altijd goed om af en toe te doen. Tijd nemen voor jezelf zorgt dat je je weer bewust wordt van wie je werkelijk bent en wat je lijf nodig hebt. Dit zie je op de foto ook echt terug. Dus... neem de tijd voor jezelf!

3 | Kleding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik geef klanten altijd advies over kleding en andere voorbereidingen. Dit zorgt namelijk weer voor meer ontspanning tijdens de shoot. Hierbij wat tips over kleding:

  • leg de dag voor de shoot de kleding klaar die je mee wilt nemen. Het is te adviseren om van te voren met je fotograaf hier al over gesproken te hebben. Wat voor soort kleding is per shoot heel verschillend maar ik weet dat de volgende items erg goed werken: bijvoorbeeld een mooie blouse, een jurk(je), een strakke pantalon. Het is in elk geval belangrijk dat je niet té "casual" komt. Een spijkerbroek met t-shirt maakt een foto vaak al snel "gewoontjes". Ook wijde kleding is niet te adviseren. Ook niet als je een wat grotere maat hebt. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder goed de vormen van het lichaam kan zien en ook dat je moeilijker kan poseren. Grotere kleding zorgt er vaak voor dat je groter lijkt dan je bent. We willen je lijf omarmen! Niet verstoppen!

4 | Haar & make-up
Zorg voor professionele visagie! Vaak zeggen mensen: Ik draag niet zoveel make-up. Snap ik! Doe ik zelf ook niet. Maar als ik op de foto ga doe ik het wel! Vooral in de studio gebruiken we namelijk licht waarbij je ALLES ziet. Dus elke vlek en rimpel. Make-up kan helpen juist een realistischer beeld te geven van hoe je er echt uit ziet (afhankelijk natuurlijk van de mate van make-up). Bovendien is gepamperd worden echt wel lekker!
Bij mijn shoots heb ik altijd visagie zitten. Ik ken het belang voor goede visagie en haar. Het zorgt voor een professioneel en levendig beeld en dat is wat we willen: jou in al je glorie!

5 | Praktische dingetjes
Dit zijn dingen waar mensen soms echt niet over nadeken. Maar het is belangrijk om deze dingen nog even goed op te volgen:

  • - neem huidkleurig ondergoed mee. Zo kom je nooit voor verassingen te staan als je bijvoorbeeld een wit jurkje aan hebt die een beetje doorschijnt.
  • - scheer benen en oksels. Je voelt je lekker fris en dat straal je ook uit!
  • - doe armbanden, horloges en kettingen af de ochtend voor de shoot. Zo zitten er geen afdrukken in je huid wanneer je op de foto gaat. Ook een strakke BH kan soms afdrukken achterlaten. Dus kijk even met je kleding wat handig is. Indien je een lage rug hebt bij een jurk is het fijn dat je geen BH hebt gedragen vlak voor de shoot.
  • - kom zonder make-up en gewassen droog haar. Dit is natuurlijk alleen als visagie nog gedaan moet worden. Maar zo heeft de visagiste een leeg canvas om mee te werken!
Al met al is op de foto gaan een hele beleving. Maar als het goed is is het een goede beleving! Eentje die waardevol is en om op terug te kijken. Met deze tips hoop ik je vast een stukje op weg te helpen!
ADD A COMMENT