10 januari 2022

5 tips om je creatieve flow terug te vinden…

Behind The Scenes Business Other

We hebben er als creatievelingen allemaal wel eens last van: een creatieve funk. Je weet wel: "Ik voel hem even niet..." Ik heb dat een beetje sinds november. Ik zat in een onwijs drukke tijd en kreeg corona. En niet zo'n beetje ook.. ik was 3 weken ziek. 3 weken je belabberd voelen en de stress van dingen niet op tijd af kunnen krijgen is nou niet bepaald helpend voor het creatieve proces. Gelukkig waren mijn klanten heel begripvol. Maar dat betekent nog niet dat mijn creativiteit geen opdonder kreeg. En een week of 2 nadat ik "beter" was gingen we verhuizen. Zacht gezegd was ik he-le-maal op vlak voor mijn vakantie. Ik kon echt niet meer.

Het leven gooit soms behoorlijk roet in het eten. Het is niet altijd zonneschijn. Maar ik weet zo onderhand als geen ander dat deze tijden komen en gaan. En dat alleen ik ervoor kan zorgen dat het weer een beetje gaat lopen. Soms met harde hand, soms met zachte hand. Wat voor mij in elk geval altijd zo is, is dat ik wel aan de gang probeer te blijven. Als ik iets heb geleerd van de kunstacademie is dat inspiratie niet altijd vanzelf komt en dat je er zeker dingen voor kan doen om het wat te laten flowen. Al is het maar een beetje... Hieronder neem ik je mee in een aantal dingen die ik doe als ik in een creatieve funk zit.

1. Neem de tijd...

Erken het feit dat je "het even niet voelt" en accepteer het. Het is wat het is. Je kan er soms mee gaan vechten, maar dat helpt vaak niet. Meestal wordt je alleen maar onzekerder. Terwijl ik dit blog bijvoorbeeld tik weet ik ook even niet hoe ik het ga doen de komende tijd. Maar ik weet dat ik op mezelf en mijn creatieve gave kan vertrouwen dat het wel weer komt. Als ik mezelf die tijd gun...

2. Kom uit je hoofd!

Deze is niet voor iedereen even makkelijk... maar soms moet je even van je hoofd naar je lijf gaan. Een koude douche, een stukje skaten of een andere sport, dansen... zolang je maar even je lijf voelt. Dit werkt bij mij echt heel goed. Ik ben echt iemand die mega in haar hoofd kan zitten. Soms kom ik daar met heel veel moeite pas uit. Ik weet dat als ik een funk heb een wandelingetje mij goed kan doen. Voel ik me depri? Dan werkt dansen beter. En soms kom ik er niet meteen uit en dat is ook oké, maar dan heb ik het in elk geval geprobeerd.

3. Eetgezond

No brainer... maar van bijvoorbeeld veel suikers kan je depressief worden. Ik heb een vrij pittige hormoondisbalans die soms een schepje bovenop mijn funk doet. Daardoor kom ik soms niet los van mijn negatieve gedachten of paniekmomenten. En dat merk ik met name als ik teveel suiker eet... snoepen en frisdranken helpen totaal niet. Meestal moet ik er rekening mee houden dat wanneer ik gesnoept heb ik de volgende dag echt heel veel water moet drinken. Één van de redenen dat wij eigenlijk nooit snoep in huis hebben.

4. Schetsen

Ik kan ECHT niet tekenen. Ik dacht altijd dat ik dat kon, totdat ik op de kunstacademie kwam. Ik zit teveel in mijn hoofd om echt goed te kunnen tekenen. Dus daarom doe ik aan doodelen en schetsen. Gewoon krabbelen tot er een gek vormpje uitkomt. Of ik heb een beeld in mijn hoofd wat ik later wil uitwerken en dan doodle ik. Het helpt me om dingen uit mijn hoofd te krijgen op papier...

5. To-do list maken

Gelijk daarop door... soms ben ik zo druk in mijn hoofd dat ik even alles moet opschrijven wat ik nog op mijn to-do list heb staan. Daar wordt ik rustiger van en krijg ik overzicht van. Meestal maak ik mijn lijst aan het begin van de week en verdeel ik mijn taken over de week. Krijg ik op één dag niet al mijn taken af? Dan schuif ik het door. Ik maak gebruik van de app Todoist. Echt een aanrader.

Al met al mag je jezelf best de tijd gunnen. Je BENT creatief. Dat is niet iets wat zomaar verdwijnt. Soms gebeuren er dingen in ons leven die niet meehelpen. We zijn moe, we hebben verlies doorgemaakt, er is een bepaalde druk, we voelen ons niet goed. Dat hoort bij het leven en zal van tijd tot tijd gebeuren. Bedenk je dat creativiteit een gave is.. een outlet gemaakt voor JOU. Vooral als creatieve ondernemer kan je het soms zo zien als een middel om je geld mee te verdienen. Maar het is zoveel meer dan dat.. het is iets wat ons kan helpen om te genieten van het leven. Vergeet dat niet. <3

ADD A COMMENT