21 oktober 2019

Ben ik eigenlijk wel creatief?

Other

Ken jij deze gedachte? No worries... 9 van de 10 creatievelingen kennen hem. Ik weet nog goed hoe ik op de middelbare school een vervolgopleiding moest kiezen en met mijn handen in het haar zat. What in the world am I gonna do!? Tot iemand zei: "Zeg, maar jij bent toch best creatief. Waarom ga je niet iets van een creatieve opleiding doen?" Ik? Creatief? Hou toch op! Ik maakte misschien dan af en toe wat foto's en ja, mijn schriften waren meer een tekenblok dan dat ik mijn huiswerk deed. Maar toch... ik creatief? Doe niet zo raar!

Maar toch.. ik begon te dromen. Want een creatieve opleiding sprak me wel aan. Ik had bijna geen portfolio en toch deed ik toelating. Bij het KABK in Den Haag werd ik aangenomen. Ze "proefde iets bij mij". Wow! Zou het dan toch echt? Ik creatief? Jeetje...

Maar toch worstelde ik constant met het idee dat ik creatief zou zijn. Ik voelde me vaak niet goed genoeg en mijn werk voelde ver onder de maat. Ik hield mezelf constant tegen met het ontwikkelen, puur omdat ik niet in mezelf geloofde. De kunstacademie versterkte dit enorm: ze vonden me vaak te commercieel en de uitwerking te vlak. En door mijn onzekerheid kwam ik gewoon niet verder. Ze hadden ook gelijk natuurlijk... want ik was helemaal niet creatief!

Ik heb de kunstacademie destijds op wilskracht afgemaakt. Ik ben echt het type: wat je begint maar je af. En dus heeft mijn doorzettingsvermogen ervoor gezorgd dat ik in 2010 afstudeerde als textielontwerper. Natuurlijk was ik ook creatief, maar dat geloofde ik nog steeds niet.

Dit diepe geloof, dat ik eigenlijk helemaal niet creatief was, achtervolgde mij nog jaren. En nog steeds doet het af en toe de kop om te hoek doen. Het zit zo diep in mij dat ik bijna niet kan geloven dat het onderdeel is van wie ik ben. En hoewel ik het nu wel WEET, het voelen ervan is nog steeds ver weg van mij. Ik krijg constant complimenten over mijn fotografisch werk en mijn workshops en toch... voelt het ver van me.

Vorige maand deed ik een sing en songwriters cursus bij mijn goede vriendin Jenni Dufoort. Ik ken haar al jaren en we zijn erg op elkaar gesteld. We hebben een connectie die heel erg op één lijn ligt omdat we zo op elkaar lijken in hoe we denken en praten. Dat is zo leuk en waardevol! Nu deed ik bij haar de cursus. Ik schrijf vanaf kleins af aan al liedjes en gedichten, maar ook daarin nam ik mezelf nooit serieus. Nu de cursus was afgerond, en ik duizend veren van Jenni in mijn kont gestopt kreeg, kon ik het nog steeds niet aannemen. We zaten te videobellen en Jenni zei: "Seriously Bertina, you need to record this. This is good stuff! You are so talented!" En het enige wat ik kon zeggen is: "Thank you..." en ik deed een soort semi-smile. Je weet wel: als een boer met kiespijn. Want het feit is, is dat ik het wel weet... maar niet ervaar. Het is alsof het compliment tegen een stenen muur aantikt en zo naar de verzender terug wordt gezonden.

En toen realiseerde ik me het: die muur... dat is mijn geloof. Het geloof dat ik niet creatief ben, niet kan zingen, geen originele ideeën heb. Dat mijn creativiteit nooit genoeg zal zijn. Dat jarenlange geloof wat in mij is gegroeid, houdt me nu tegen van het ontvangen van het geloof dat ik het wel ben. Het voelen en ervaren ervan.

Maar ja.. en nu dan? Ik weet het niet! Misschien is dat ook wel de boodschap van mijn blog deze week: dat jij het niet voelt, betekent nog niet dat het niet zo is. En hoewel ik, ook voor mezelf, zeker geloof dat het gaat komen. Soms zijn we gewoon in een seizoen (hoe lang of hoe kort ook) dat het allemaal zijn plek nog moet gaan vinden. Natuurlijk weet ik dat mijn werk kwaliteit is en prachtig. En toch kan je het nog steeds niet voelen soms. Laat het een bemoediging zijn voor jou: ook mensen die verder en ervaren zijn worstelen met onzekerheid. Je bent daarin absoluut niet alleen. De beste fotografen en creatievelingen die ik ken worstelen met het zogenoemde "imposter syndrome". En dat verteld mij dat er hoop is voor mij. Als zij er ook moeite mee hebben, dan mag ik dat ook.

Maar ik weet wel dat ik de komende tijd mijn best ga doen om een ander geloof te bouwen. I don't care how. Al vertel ik mezelf elke dag 5x dat ik wel creatief ben, ik ga er wat mee doen. Doe je mee?
ADD A COMMENT