4 juli 2022

Editen… hoe doe je dat?

Before & After Voor fotografen

Ik krijg heel vaak de vraag hoe ik mijn werk nu edit. Gebruik ik Lightroom of Photoshop? Hoelang doe ik over een foto en welke tools gebruik ik. Ik weet dat mijn werk er soms wat gecompliceerd uit ziet en in sommige gevallen is dat ook zo. Maar gelukkig heb ik door de jaren heen een hele fijne basis kunnen opbouwen waardoor ik een workflow heb die behoorlijk wat tijd scheelt en dat is fijn... aangezien mijn werk echt wel wat dieper gaat dan "even een preset" eroverheen zetten is het fijn dat ik wel even een goede basis hebt. In dit blog zal ik je vertellen hoe ik het aanpak en geef ik je tips!

De basis
Ik werk altijd in Photoshop, maar ook altijd in Lightroom! Dat is waar ik begin en mijn basis leg. Door de jaren heen heb ik heel veel ervaring opgedaan met Lightroom omdat ik lang bruidsfotograaf was. Bij bruiloften zijn er heel veel verschillende lichtsituaties, witbalansen en kleuren. Een preset ontwikkelen die makkelijk bij alles gaat is moeilijk. Ik heb het al vaker gezegd: maar one-click-wonders die online worden aangeboden zijn een leuk idee, maar werken niet. Je kan namelijk niet één preset maken die overal op past. Je kan wel een preset ontwikkelen die een basis vormt voor al je werk. Het heeft mij een behoorlijke tijd gekost, maar ik heb nu een basis voor al mijn werk. Dat zijn mijn Silver Volume 1 presets (zie ook in de webshop). Ik gebruik deze als basis voor al mijn portretten. Soms is deze basis qua kleur, contrast en balancering genoeg en doe ik verder daar niks aan. Dan doe ik alleen huid editing en het aanpassen van licht in Photoshop. En soms doe ik in Photoshop ook nog het één en ander aan kleuren e.d. Maar in elk geval leg ik in Lightroom zo'n basis dat ik kan zien waar het beeld heen gaat!

Achtergrond en haar
In de foto zie je een vouw in mijn achtergrond, die werk ik altijd gelijk weg. Dit is letterlijk 10 seconden werk. Met de retoucheerpenseel sample ik vanuit een goede plek en verf ik over de lijn heen.
En in deze fase bewerk ik ook vaak het haar als er teveel pluis is. In dit geval is dat er niet echt dus is het niet nodig.

Retouching
De huid retouchering kan heel intimiderend zijn. Sowieso is Photoshop over het algemeen best intimiderend. Een keer een pukkeltje wegwerken lukt iedereen wel, maar het diepere werk is lastig. Ik werk zelf momenteel veel met flitslicht en voornamelijk met schaduwen. Schaduwen zorgen ervoor dat je reliëf en oneffenheden duidelijker ziet. Veel duidelijker dan bijvoorbeeld buiten met daglicht. Ook wanneer ik in de studio met daglicht werk gebruik ik veel schaduw en dus is het voor mij echt belangrijk om huid retouchering goed toe te kunnen passen zonder dat het uren duurt. Die tijd kan ik namelijk goed gebruiken voor andere dingen.. niet alleen het beeld afronden maar ook de preparatie voor drukwerk.

Hiervoor gebruik ik een handeling die ik ooit heb aangemaakt in Photoshop. Daarbij worden de structuurlaag en de kleurlaag van elkaar gescheiden en kan ik kleur en structuur los van elkaar aanpassen. Klinkt een beetje abstract, maar het gaat erom dat ik makkelijk vlekjes kan wegwerken of schaduwen gladder kan laten verlopen. Deze handeling is heel fijn want hij verkort mijn werktijd aanzienlijk! Ik gebruik het retoucheerpenseel, de stamptool en mijn brush in deze lagen. Klinkt heftig, maar na wat oefenen krijg je het al snel door en voor je het weet ben je meester.

Licht en schaduw
Wanneer de huid klaar is ga ik het licht en de schaduw op de foto editen. Zoals ik zei werk ik veel met schaduwspel en ik vind het heerlijk dit nog wat extra nadruk te geven. Dit doe ik bij al mijn portretten, maar bij mijn Painterly Portraits nog even net een beetje extra. Zo krijg je een mooi schilderachtig effect. Hier gebruik ik Curve lagen voor in Photoshop die ik lichter en donkerder zet en vervolgens de delen via een masking layer terug teken. Ook dit klinkt voor degene die het nog nooit hebben gedaan wellicht gek, maar geloof me... dat valt echt mee als je even weet hoe het moet. Al met al zet ik de lichte delen extra aan en maak ik die lichter en de donkere delen donkerder.

Digitale achtergrond
Dit doe ik niet altijd, maar vooral bij mijn Painterly werk zet ik er soms een digitale achtergrond in. Veel van deze achtergronden kan je online kopen. Sommige website zoals Unsplash hebben ook gratis foto's die je als achtergrond kan gebruiken. De laag zet ik op doorschijnen waardoor het beter blend en met een masking layer gum ik dan de voorgrond eruit. Wat ik overigens ook heb gedaan is iets meer ruimte om het model toevoegen. Dit kan je makkelijk doen door de crop groter te maken en "inhoud behouden" aan te klikken. Photoshop zorgt dan zelf dat hij de achtergrond kopieert. Let wel op dit laatste moet op een platte achtergrond. Dus dit kan je beter aan het begin doen als je ook oneffenheden uit de achtergrond haalt.

Extra kleurtoning
Dit doe ik lang niet altijd, maar soms vind ik fijn om nog wat extra met de kleuren te spelen. Dan maak ik een combinatie tussen de kleurbalans, selectieve kleur en kleurtoon en verzadiging bijvoorbeeld. Hier heb ik geen vast werkwijze in. Het is vooral spelen met kleuren en de doorschijn aanpassen waardoor de kleuren blenden. Het is heel subtiel, maar je ziet het vooral op de huid en in de schaduw zijn de tonen net anders.


Het klinkt als een hele hap. Maar omdat ik al zo'n fijne basis heb kan ik dit allemaal in een hele nette tijd doen. Ja, het is extra werk, maar daar zijn de beelden ook naar! En dat is wel waarvoor ik sta: kwaliteit boven kwantiteit. Vervolgens maak ik het beeld klaar voor drukwerk zodat het kan shinen bij de klant.

Editen is vooral lekker oefenen en spelen! Believe me het is het waard!

Bekijk hiernaast in het filmpje nog even de before en after vanaf het moment dat hij in Photoshop zit.


Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om aan de slag te gaan met Lightroom en Photoshop. Wil je meer weten over hoe je jouw foto's naar een nieuw level tilt en geen zin om het wiel helemaal zelf uit te vinden? Je kan via mijn online academy er ook lekker mee aan de slag. Dit is inclusief een aantal presets en handelingen voor je Photoshop. Check het hier!

Nog een hartelijk dankjewel aan mijn prachtige model Daisy. Je kan haar volgen via Instagram!

Before & after
Links: de voor foto en rechts de foto na de Lightroom Preset.

Links: achtergrond bijgewerkt | Rechts: inclusief huid retouchering
Links: na retouchering | Rechts: na schaduw en licht aanpassingen
Links: meer ruimte om het model gemaakt | Rechts: inclusief digitale achtergrond
Links zonder colortoning en rechts met
Close-up huid en licht
ADD A COMMENT