28 december 2019

Eindejaarsdepressie… bestaat dat?

Fine Art

Ik heb het gegoogeld... het bestaat. De eindejaarsdepressie. Ik las op één van de websites dat het vooral is wanneer mensen rond de feestdagen alleen zijn en dat mensen er last van hebben omdat het zolang donker is deze dagen. Ik weet niet zo goed of het bij mij aan één van deze dingen ligt. Wat ik wel weet is dat ik er last van heb.

De meeste zijn al vol op bezig met 2020 en schreeuwen van de daken hoe succesvol 2019 was. Ook ik heb gedeeld waar ik dankbaar voor ben, want dat ben ik! Mijn eerste jaar niet als fulltime bruidsfotograaf, maar fulltime portretfotograaf was zeker succesvol. Dankbaar dus! Maar toch knaag het. Want naast alle dingen die wel gelukt zijn, is er ook veel niet gelukt dit jaar. Althans... gelukt... gelukt... ik had soms niet eens op de planning waarvan ik nu baal dat ik het niet heb gedaan. Dus is het dan eigenlijk spijt dat ik bepaalde dingen niet heb gedaan. Ik zal je even een kijkje in mijn hoofd geven, want niet iedereen deelt dit soort dingen online en ik denk juist dat het fijn is om te weten dat er meer mensen zijn die soms balen aan het einde van het jaar.

Dit jaar had ik zowaar weer een woord: "Focus". Iets waar ik mijn hele leven al mee worstel. Want als ik iets niet kan is het focussen. Althans, ik kan het wel... Maar alleen bij de dingen die ik interessant vind óf wanneer het echt nodig is voor een opdracht. Vind ik het niet interessant en heeft het geen directe prioriteit, dan haak ik vrijwel na 3 seconden af. Ik zeg dan ook regelmatig dat ik de concentratie heb van een bromtol. Het is bij mij óf hyperfocus op dingen die mijn passie hebben (vandaar mijn eeuwige photoshopskills, want ik kan dat uren doen) óf toedeloei. Als ik dan focus verlies begin ik ineens aan die was te denken die nog boven ligt te stinken óf de vogels die eigenlijk echt even uit hun kooitje moeten (en dan kan ik lekker met ze spelen) óf die ene shoot die eigenlijk veel leuker is dan mijn administratie. Dus "focus"... tja.. misschien heb ik gewoon dit jaar het verkeerde woord gekozen, want ik zou zo onderhand moeten weten dat dat mijn ding niet is.

Al met al kan ik mezelf dan aan het einde van het jaar een beetje op mijn kop geven. Want ik had zoveel meer willen doen! En natuurlijk is er heel veel wel gelukt. Zoals veel vrij van de zomer, nieuw vrij werk maken, topklanten hebben en überhaupt succesvol zijn als portretfotograaf. Maar ik had zo graag nog meer willen focussen! Ik had zo graag wél die nieuwe workshop online gehad en wél nog die aanpassingen aan mijn website gedaan, wél nog die nieuwe brochures gemaakt en mijn webshop online gehad. Mijn kantoor nog uitgemest en opgeruimd gehad en eindelijk mijn computer eens helemaal opgeschoond te hebben. Maar ik blijf gewoon hangen bij dat soort dingen omdat ik dan óf te druk ben óf geen zin heb om al die dingen uit te vogelen (met name de webshop vind ik een draak). En dan verlies ik dus FOCUS. (Ik vind focus eigenlijk sowieso een stom woord heb ik zojuist besloten.)

Zucht... en daar zit ik dan, vlak voor het einde van het jaar. Een beetje lullig uit het raam te kijken en doodvermoeid door een feed te scrollen waarin iedereen aan het gillen is hoe tof 2020 wordt en de nieuwe online cursussen voor succes je om de oren slaan. En hoewel ik heus wel wat op papier heb staan voor 2020 (heel veel ideeën) heb ik besloten toch nog even te wachten met alle wilde plannen en gewoon eens 2019 eerst eens op te ruimen. En dan vooral niet tijdens mijn vakantie, maar gewoon begin 2020.

Dus op één januari heb ik 2020 nog niet uitgedokterd, dat ga ik lekker in januari doen. Sowieso geloof ik niet dat je even een jaar kan uitdokteren. Het zijn toch wilde wateren waar in je gaat zwemmen.. het komt zoals het komt en elke keer moet je gewoon je zeilen de goede richting van de wind opzetten. Ja, je kan je schip voorbereiden. Nee, je weet niet wat er komt. Dus geef jezelf vooral niet op je kop wanneer je je koers moet veranderen.

Wordt 2020 leuk? Ja! Heb ik er zin in? Ja! Maar op mijn tijd, binnen mijn grenzen, voor wat bij mij past. En niet omdat ik mee wil kunnen doen met alle voornemens om vervolgens in januari mezelf balend te vinden omdat het natuurlijk niet lukt omdat ik er niet echt de tijd voor heb genomen.

Moraal van dit verhaal? Gebruik niet het woord focus voor je nieuwe jaar, maar gewoon weer ZELFLIEFDE en maak je plannen lekker op je eigen tijd. Een heel liefdevol, authentiek en wijs 2020 gewenst!

Liefs Bertina

Wil jij ook mooie portretten van jezelf? Van jou alleen of samen met je partner, kindje en/of familie?
Klik dan hieronder voor meer informatie.

ADD A COMMENT

Alles wat nu niet gelukt is om te doen, te beleven of te maken…mag lekker verder ontkiemen en opeens gaan ontpoppen. Focus is iets wat bij mij heel wisselend is, dat is ook zo irritant. Maar ondertussen heb ik van mezelf al wel door dat ik sowieso erg tegenstrijdig kan zijn. Ik wens je liefdevol nieuw jaar met voor elke dag voldoende om dankbaar te kunnen zijn!

Mooi om te lezen! En zeker hier hetzelfde. Elke dag een stapje, elke dag leren. Dankjewel voor je bericht! Jij ook een liefdevol 2020 gewenst!