21 september 2021

Help! Mijn flits is te fel!

Behind The Scenes

Toen ik net begon met flitsen had ik al heel veel onderzoek gedaan. Wat voor soort flitsers zou ik moeten kopen? Wat is het verschil tussen hele dure flitsers zoals bijvoorbeeld van Profoto en de goedkopere flitsers zoals bijvoorbeeld Falcon Eyes? Waarom waren er zoveel verschillende modifiers (een softbox, een paraplu ect.)?

Ik moet eerlijk zijn. Ik vond het lastig. Er waren vooral heel veel technische reviews online waarbij ik zelf ook vond dat de foto's nou niet altijd heel mooi waren. Of in elk geval: niet naar mijn smaak. Het ging vooral om de techniek: wat kon deze lamp. Maar vervolgens vond ik de uitvoering verre van indrukwekkend.

Ik volgde een aantal live workshops, waarbij ik eigenlijk altijd thuis kwam en dacht: "Hmm... wat heb ik nou eigenlijk geleerd?" Er werd namelijk veel technisch gepraat waarna de leraar de lichten instelde en wij wat mochten fotograferen. Maar dan kwam ik thuis en had ik het niet zelf ingesteld en was ik het alweer vergeten.

Door de jaren heen heb ik met veel proberen en kijken geleerd om intuïtief met mijn lichten om te gaan. Ik bereken niks... ik kijk. Ik weet nu zo ongeveer welk licht wat doet en welke modifier ik nodig heb bij welke setting. In dit blog geef ik je een aantal tips over wat jij wellicht "verkeerd" doet wanneer je je lampen te fel krijgt. Wellicht kan jij met een kleine aanpassing makkelijk aan de slag!

Je hebt een te kleine softbox

Kleine softboxen zijn fijn voor bijvoorbeeld productfotografie, maar werken vaak niet zo goed voor het fotograferen van mensen. Tenzij je van heel fel licht houdt. Natuurlijk zijn er wel manieren voor om het te verzachten, maar wil je graag echt zachter en meer schilderachtig licht dan gaat een kleine softbox je waarschijnlijk niet het gewenste resultaat geven. Mijn tip: kijk eens naar een grotere paraplu. Hoe groter je modifier, des te meer het licht verdeeld wordt. Dit helpt het licht te verzachten.

Je hebt een zilveren binnenkant in je modifier

Ja, ook dit werkt niet altijd mee. Als je modifier groot genoeg is hoeft het niet een probleem te zijn. Maar heb je al een kleine modifier dan wordt het licht nog eens feller door de zilveren binnenkant. Mijn tip: kijk naar modifiers met een witte binnenkant. Over het algemeen verdelen die het licht zachter. Het is natuurlijk afhankelijk van hoe fel je je lamp zet, maar dat is bij alles zo. ;) In elk geval zal dit helpen om het zachter te maken. Zilver kan mooi zijn bij bijvoorbeeld een grote octabox en wanneer je Fashion fotografeert. Maar wil je zachter licht dan is een paraplu met witte binnenkant vaak fijner.

Je positioneert je licht verkeerd

Dit is echt dé meest gemaakte fout. Mensen kopen een flitser, zetten die recht naast het model (of voor) en proberen zo de foto te schieten. Tip: wil je het licht zachter? Laat je flitser (met modifier) iets voor je model langs schieten. Dus niet recht op je model, maar er voor langs. Strijklicht is zachter dan direct licht en zal dus een zachtere lichtval geven. Bedenk je ook dat licht meestal niet direct van de zijkant of recht van voren komt, maar altijd iets van boven. Je flitser iets hoger zetten en 45 graden naar beneden kantelen kan een wereld van verschil zijn!

Al met al is flitsen echt een vak apart. Maar met de juiste tips kom je een heel eind! Wil je graag wat dieper in op de materie? Dan ben je van harte welkom om mijn online cursus Studiofotografie voor Beginners te doen. In deze cursus laat ik je zien welke apparatuur ik heb, welke modifiers ik voor welke setup gebruik en natuurlijk gaan we de gehele basis door van studiofotografie. Zo kan je snel aan de slag en heb je meer kennis in huis om je foto's te laten slagen.

ADD A COMMENT