9 april 2021

Het belang van samen op de foto

Geen categorie

Nog nooit heb ik zelf het belang van samen op de foto zo ervaren dan toen mijn vader een hartinfarct kreeg. Het klinkt stom, maar toen ik mijn vader in het ziekenhuisbed zag liggen en er steeds duidelijker werd dat er iets met zijn hart was was één van de eerste dingen die ik dacht: wat was de laatste foto die ik met hem heb? Het klinkt echt zoooo gek dat ik dit nu zo typ, maar ik had echt een realisatie moment: mijn vader is op een dag weg. Welke herinneringen zijn er tastbaar van hem die ik nog heb?

Gelukkig kwam mijn vader erbovenop. En toen hij op de been was heb ik gelijk een shoot met hem gedaan. Dit ging mij niet nog een keer gebeuren! Dankbaar dat ik dat nu in elk geval heb gedaan en dat zullen we de komende jaren nog wel een aantal keren herhalen.

Ik, als fotograaf, ben me altijd bewust van het belang van foto's geweest. Maar ik had een moment nodig wat tastbaar was voor mezelf om dat nog eens goed te bevestigen. Ik weet dat mijn foto's later voor mensen van groot belang kunnen zijn. Of dat nou is omdat je als omaatje met je dochter en kleindochter op de bank zit en door een oud album bladert. Of dat je zoon later terugkijkt op zijn moeders leven en een mooi portret van haar op de schouw plaatst. Foto's zijn een emotioneel item. Het is niet gewoon iets wat je in een winkel koopt. Het is een moment, vastgelegd, vereeuwigd. Ik heb zelf ook een fascinatie voor antieke foto's en heb zelf een verzameling silver plates hier liggen. Foto's uit een compleet andere tijd... dan kan ik mijmeren over de geleefde levens en dat zijn niet eens familieleden!

Een aantal jaren terug mocht ik voor een organisatie een aantal vrouwen fotograferen. Één dame is mij bijgebleven. Zij had borstkanker overwonnen en stond stralend op de foto. Een jaar of wat later hoorde ik via via dat de kanker terug was. Het jaar erna stond de foto die ik had gemaakt op een banner bij haar begrafenis. Zo wilde zij zich herinnert worden: stralend. Dat zijn dingen die mij raken. De vrouw in kwestie had me nog gezegd dat ze zo blij was met de foto's, dat ze eindelijk haar eigen schoonheid kon omarmen. Daar doe ik het voor!

Op de foto gaan wordt zo vaak uitgesteld. Als iets van: dat doen we nog wel een keer. En dat snap ik, doe ik ook soms! Maar op een gegeven moment is het tijd om de knoop door te hakken en eens te kijken wat de mogelijkheden zijn. Dit is ook dé reden dat ik een aantal keer met jaar shootdagen organiseer. Om die keuze voor mensen iets makkelijker te maken. Om ze een zetje te geven en te zeggen: het is tijd.

Dit keer doe ik dat d.m.v. een shootdag voor moeder en dochter op 8 mei. Tijdens deze dag hebben we een aantal plekken voor zowel moeder als dochter. Om samen een leuke dag te beleven en herinneringen te maken. Je bent welkom!

ADD A COMMENT