4 april 2022

Hoe ik begon met studioportretten… zonder studio

Behind The Scenes Business Portrait Portretsessies Workshops

Vaak vragen fotografen mij hoe ik ben begonnen als studiofotograaf. Want tja, je hebt niet zomaar een studio en allerlei materiaal om mee te beginnen, toch? Nee, dat klopt. Ook ik moest “gewoon ergens beginnen”, zonder al te veel poespas… dus wat deed ik? Nou, ik begon gewoon! Klinkt misschien heel suf, maar ik besloot me niet tegen te laten houden door het gebrek aan ruimte en/of spullen. Ik had online wat foto’s gezien van fotografen die prachtige “studioportretten” maakten met daglicht. Dat moest ik toch ook kunnen? Mensen die dit buiten deden, in een schuur… of in een woonkamer. Nou, ik had een woonkamer! En ik had ook een raam in die woonkamer! “1 + 1 = 2”, dacht ik. Dus ik kocht wat Ikea-gordijntjes als achtergrond en ging aan de slag.

Starten vanuit de woonkamer

Mijn woonkamer was, denk ik 15m2. En het had maar 2 ramen en achter in de huiskamer was het altijd behoorlijk donker. Waren mijn eerste portretten je van het? Nee, helemaal niet. Maar ze waren wel gewoon mooi! Ik had iets om mee door te kunnen leren.

Ik deed een shoot met een visagiste die ik kende, zij wilde wel voor portfoliowerk samenwerken. Ik vroeg een aantal kennissen en vriendinnen om een dagje langs te komen en zo gingen we gewoon aan de slag. Ik gebruikte stoffen, gordijnen en behang als achtergrond en we gebruikten gewoon kleding van de modellen zelf. Deze twee foto’s werden zo op dezelfde dag gemaakt.

Zo ging ik verder. Ik fotografeerde een model in de schuur van onze buren, met enkel licht van boven. Maar ook fotografeerde ik letterlijk in de opening van de schuur. Zo kon ik een beetje voelen wat verschillend licht deed met een beeld.

Zo werkte ik toe naar mijn eerste studio, die overigens ook niet heel bijzonder was. Ook hier had ik weer een kleine ruimte, dit keer was het ongeveer 20m2. Op de foto lijkt het nog echt groot door de panorama view. Ook nu weer werkte ik met één raam.

Waar ligt je focus?

Als ik tegenwoordig iets nieuws wil proberen, kan ik heel erg “in mijn hoofd zitten”. Nu heb ik een supermooie studio met veel licht. Mensen denken altijd dat ik daardoor mooie foto’s kan maken, maar daar geloof ik helemaal niks van… 😉  Daarom besloot ik pas bij mijn vriendin Aleida van Colors & Clouds in haar thuisstudio te fotograferen. Simpeler kon het niet: een klein slaapkamertje met één raam. Aan het eind van de dag had ik een immens voldaan gevoel. Het bevestigde mij maar weer eens, dat ik niks anders nodig heb dan creativiteit. We zaten letterlijk in een klein hokje van zo’n 3×3 meter. En dit was het resultaat:

Koester je creativiteit

Persoonlijk denk ik dat we vaak veel te druk zijn met wat er niet kan, in plaats van dat we onze energie focussen op wat wel kan. Creativiteit is een groot goed: met een paar van de juiste middelen kan ook jij je echt ontplooien. Laat je niet tegenhouden! Doe gewoon echt lekker je ding en laat die inspiratie het overnemen. Ook jij kan dit echt!

Ik geloof namelijk in jou en in jouw talent! Om je te helpen, deel ik graag GRATIS met jou de les Hoe positioneer je jouw model van mijn nieuwste online Home Portrait Studio Masterclass.

Schrijf je hieronder in voor deze gratis les en ga lekker aan de slag!

ADD A COMMENT

Wat een fijne blog om te lezen Bertina! En dankjewel voor je e-book. Ik wil je laten weten dat ik je graag volg. Niet om te gaan doen wat jij doet, maar om geïnspireerd te worden om te doen wat bij mij past. Dankjewel daarvoor, je bent een topper en ik wens je van harte alle goeds en heel veel inspiratie voor het nieuwe jaar ♡

Dankjewel Carla! Heel leuk dat je mijn blog hebt gelezen 😊