15 november 2020

Hoe organiseer je een portfolioshoot?

Geen categorie

Tja, hoe doe je dat nou hé... een succesvolle portfolio shoot organiseren....? Vooral wanneer je net begint als fotograaf is het maken van portfolio werk echt een goed plan. Zo leg je een portfolio aan waarmee je ook weer klanten kan trekken. Maar niet alleen voor startende fotografen is het leuk, maar ook voor mensen die al langer op weg zijn. "Keep the creative juices flowing!" Een portfolioshoot helpt jou om zonder druk werk te maken waarmee je vooral zelf iets hebt. Hierbij een aantal fijne tips die je hopelijk op weg gaan helpen!

Tip 1: begin klein Nog nooit een portfolioshoot gedaan en zie je alleen maar andere fotografen online die het gelijk heel groots aanpakken? Denk aan shoots met ontwerpers, stylisten, bloemisten, modellen en make-up artiesten... Krijg jij het benauwd als je er aan denkt zoiets groots te moeten organiseren. Nou... begin dan maar gewoon klein. Mijn eerste portfolioshoots deed ik ook gewoon met een vriendin. Ik kocht dan zelf wat bloemen in en keek wat ik aan de kleding in de kast had of op marktplaats. Tja, het is misschien niet gelijk zo fancy. Maar je bent in elk geval op weg! Niet alles hoeft gelijk duur en overweldigend te zijn!

Tip 2: maak een moodboard Je wilt toch een beetje houvast tijdens je shoot. Dus een bepaalde look & feel creëren is op zich wel fijn! Je kan via Pinterest heel makkelijk moodboards maken en daarop van alles pinnen. Denk aan: sfeer, ideeën voor kleding of make-up. Waar je vooral op kan letten is dat de kleuren matchen bij elkaar en de kleding bijvoorbeeld dezelfde stijl ademen. Dat geeft gelijk een richting. Een moodboard kan eigenlijk nooit één-op-één na gedaan worden. Neem het dan ook mee in je shoot als precies wat het is: inspiratie. Het moet geen strakke gordel zijn om je eigen creativiteit.

Tip 3: werk samen Het is echt leuk om portfolioshoots samen uit te werken. Dit kan met een model, een visagist of een stylist. Trek je stoute schoenen aan en benader eens iemand op instagram van wie je het werk tof vind. Het is vaak wel zo dat je het beste met mensen in zee kan gaan die net zover zijn als jou. Dus ben jij startend, zoek dan een startend iemand. Ben je gevorderd, dan kan je wellicht al wat grotere instagrammers aanspreken. Mijn ervaring is dat je wel iets moet hebben om mensen geïnteresseerd te krijgen. Dus bereid wel vast je moodboard voor. En zorg dat je op één lijn zit en dat iedereen het eens is met de sfeer waarin de shoot is. Het zou zonde zijn als je uiteindelijk met iets thuiskomt wat je eigenlijk niet leuk vind.

Tip 4: publiceer En dan bedoel ik niet alleen op je website en social media. Er zijn wellicht blogs en websites die het heel tof vinden je werk te delen. Zo zijn er veel Amerikaanse websites die vrijwel alleen maar portfolio plaatsen. Maar ook online magazines.

Tip 5: tag Super belangrijk: tag iedereen op social media die mee heeft gedaan. TFP betekent Time For Print. Je model, visagist, bloemist ect. willen graag iets terug voor hun tijd. Namelijk: foto's. Maar daarnaast hebben zij ook een hele belangrijke (en bovendien kosteloze) rol gespeeld in het creëren van je beeld en dus is het belangrijk dat ook zij genoemd worden. Als iedereen elkaar ook noemt krijg je ook al snel uitwisseling van volgers en dat maakt het nog leuker.

Tip 6: maak het jezelf niet te moeilijk Wil je een nieuwe techniek testen. Zoals bijvoorbeeld: met flitslicht. Ga dan niet gelijk een hele grote portfolioshoot organiseren. Probeer eerst gewoon de techniek uit met een vriend of vriendin als model. Anders wordt je gek... vooral als je in een groter teamverband werkt heb je veel om die dag op te letten. Dus dan ook nog één een nieuwe techniek uitvogelen is niet slim. Bovendien verwacht iedereen die meewerkt ook mooie foto's en dat kan niet als jij opeens niets uit je handen krijgt omdat het niet lukt. ;)

Tot zover mijn tips. Succes!! En denk eraan: geniet vooral ook van de mooie dingen die je maakt. Heb je een portfolioshoot stuur me vooral een linkje, ik ben heel benieuwd!
ADD A COMMENT