15 oktober 2021

Interview

Behind The Scenes

Afgelopen week werd ik benaderd door Tessa Balledux (instagram: @bytessaballedux). Zij wilde een interview afnemen voor haar opleiding aan de Fotovakschool. Ik vond dit zo'n leuk interview dat het me tof leek het te delen met jullie. Hopelijk geeft dit wat inzicht over mijn groeicurve en bemoedigt het anderen om door te zetten. :)

1. Wanneer ben je erachter gekomen dat je aan de slag wilde met fotografie?
Voordat ik naar de kunstacademie ging twijfelde ik al heel erg: fotografie, mode of grafisch. Ik heb namelijk in mijn tienertijd ook al veel gefotografeerd. Ik koos toen voor mode & textiel aan de Kunstacademie in Den Haag. Het grappige is, is dat ik daar ook al genoot naar de enkele fotografielessen die ik kreeg. Maar het begon pas echt rond 2011. Ik werkte als modestyliste en vond eigenlijk dat fotografen nooit mijn werk helemaal vastlegde zoals ik dat wilde. Natuurlijk een beetje suf van mij: maar ik dacht dat ik dat beter kon. Haha! Dat was natuurlijk helemaal niet zo, want fotograferen leer je niet gelijk. Dus ik begon met stoeien en binnen een jaar was ik verknocht. Ik fotografeerde elke seconde in mijn vrije tijd. In 2012 begon ik mijn eerste betaalde opdrachten te doen en in 2014 besloot ik full-time voor de fotografie te gaan. 


2. Wist je meteen dat je portretfotograaf wilde worden?
Nee, maar ik wist wel meteen dat ik mensen wilde gaan fotograferen. Al snel rolde ik de bruidswereld in via mijn andere “merk” Bemind Fotografie. Jarenlang schoot ik bruiloften en andere lifestyle reportages. Toch merkte ik dat ik mijn ei daar niet helemaal in kwijt kon. Hoewel je op tijdens de fotoshoot met het bruidspaar veel kan sturen ben je toch vaak afhankelijk van een planning, een locatie en het weer. Dat stond mij tegen. Ik kon niet mijn volledige creativiteit kwijt en wilde meer mijn portretfotografie uitbouwen. In 2016 besloot ik de studio te starten en in 2017 begon ik met Silver Linings. 


3. Heb je een opleiding fotografie gevolgd?
Nee, al heb ik wel een aantal lessen fotografie op de Kunstacademie gevolgd. Maar ik had vroeger natuurlijk al wel wat gefotografeerd en speelde toen ook al met Photoshop. Toen ik in 2011 weer aan de slag ging heb ik heel veel uren besteed aan het mezelf aanleren van mijn camera zodat ik op manueel kon schieten en begon ik in Lightroom en Photoshop. Gaande de jaren heb ik wel verschillende workshops gevolgd bij verschillende fotografen. 


4. Wat wil jij bereiken als fotograaf? En wil je altijd door als portretfotograaf?
Ik denk dat bij mij de basis van mijn fotografie ligt in het willen inspireren van mensen. Ik wil mensen die bij mij op de foto komen inspireren om zichzelf in een ander, positiever, licht te zien en fotografen om hun hart te volgen. Daarnaast wil ik iets doen als werk wat ik ook echt leuk vind en daarmee ook een goed salaris verwerven. Dat kan allemaal binnen de fotografie. In elk geval voor mij.Voor nu denk ik wel dat portretfotografie echt mijn ding is en dat ik daar niet snel van af zal gaan. Maar je weet het nooit!


5. Had je snel een eigen stijl ontwikkeld? In zowel het fotograferen als in de nabewerking.
Hmm.. moeilijke vraag. Ik denk niet dat ik het snel zou noemen. Ik heb in de eerste 3 jaar heel veel geëxperimenteerd. Destijds waren er ook veel minder dingen online zoals tutorials en Lightroom Presets. Het was dus veel stoeien. Er waren wel dingen online, maar vaak niet de tutorials die mij inspireerden. Rond begin 2014 begon mijn stijl duidelijk te worden voor mijn bruidsreportages en bij Silver Linings moest ik ook even mijn weg vinden toen ik begon, maar dat ging sneller omdat ik al meer ervaring had.

 
6. Wat zijn belangrijke competenties/eigenschappen voor een portretfotograaf?
Kijken, techniek en ontwikkelen. Het is echt belangrijk een goed oog te ontwikkelen voor beeld. Zodat je jezelf keer op keer kan verbeteren en door kan leren. Techniek onder de knie krijgen is natuurlijk basis, maar heel belangrijk om je werk goed uit te kunnen voeren. En ontwikkelen is belangrijk op alle vlakken: als ondernemer en fotograaf. Het ligt er natuurlijk aan of je in loondienst gaat werken of niet, maar je kan nog zo’n goede fotograaf zijn maar heb je niet de juiste marketingskills of ondernemersgeest dan kom je niet zo ver. Het is dus belangrijk om ook daar jezelf in te ontwikkelen. 


7. Hoe ziet een werkdag voor jou er globaal uit?
Dat verschilt heel erg per dag! De ene keer hebben we een shoot op de studio. Dan beginnen we om 10:00 uur s’ochtends met haar & make-up en shoot ik van 12:30 t/m 14:00 ongeveer. Daarna foto’s inladen en selecteren. Ik ga heel pragmatisch met mijn tijd om. Heb ik een shoot? Dan doe ik de rest van de dag niks meer en ga ik rond 15:00 uur lekker naar huis. De andere dag zit ik de hele ochtend te mailen met mijn klanten of mijn VA, heb ik een gesprek staan om kennis te maken met een nieuwe klant of bereid ik mijn marketing voor. Dan ga ik vervolgens een aantal uur editen en bestel ik misschien later op de dag nog wat prints voor klanten. Er zijn onwijs veel bezigheden die ik doe en dat verschilt enorm van dag tot dag. 


8. Waar werk je voornamelijk? Is dit in een studio, of vaker op locatie?
De studio. Meeste klanten komen naar mij. Heel soms doe ik nog op locatie. Maar eigenlijk vrijwel nooit.


9. Wat zijn eventueel minder leuke kanten aan het beroep?
Het vak, fotograaf, zelf vind ik echt aan alle kanten fantastisch. Maar ik denk dat aan ondernemerschap met name veel mindere kanten zitten. Alles ontwikkelt zich snel: het internet, de programma’s waarmee je werkt en het materiaal. Klanten willen meer en meer perfectie. Je moet constant mee ontwikkelen. Sta je stil? Dan ben je snel van de radar. Dingen zoals marketing hebben niet mijn interesse. Maar ik heb het nodig om te slagen als ondernemer. Soms vind ik dat best frustrerend, want ik wil gewoon mooie dingen maken. Daarom is het belangrijk dat je ook andere mensen inhuurt die je helpen. Alleen dan kom je verder. Alles alleen doen werkt niet. 


10. Heb jij tips voor iemand die nieuw is in de wereld van portretfotografie?
Neem de tijd om te leren en te ontwikkelen. Ik zie zoveel jonge mensen die alleen maar bezig zijn met hoe snel ze kunnen groeien voor de buitenkant. Dus: hoe snel ze bekend kunnen worden en geld kunnen harken. Resultaat: heel veel is hetzelfde. Mensen hun werk lijkt zo erg op elkaar, niemand neemt meer de tijd zijn werk eigen te maken. En dan moet je steengoeie marketing hebben om te blijven concurreren. Geef jezelf dus de tijd om je eigen stijl te vinden en naar jezelf te luisteren in je creativiteit. Dat is hetgeen wat uniek is. 

ADD A COMMENT