De zomer is begonnen, maar daar merken we nog niet zoveel van. De regenachtige dagen kunnen ons als fotograaf behoorlijk in de weg zitten. Één van de redenen dat ik met studiofotografie ben begonnen was dat ik de vrijheid had om mensen binnen te ontvangen en altijd in mijn sfeer kon brengen. I.p.v. dat ik afhankelijk was van een locatie of, zoals nu, het weer!
Deze foto is gemaakt met daglicht
Mijn studioportretten maak ik met zowel dag- als kunstlicht. Zelfs op regenachtige dagen werk ik soms binnen met gewoon daglicht. Maar eerlijk is eerlijk, flitslicht bied wel meer mogelijkheden.
Maar wat is dan nu eigenlijk beter? Kunstlicht of flitslicht? Dit is de vraag die ik vaak krijg. Of: “Wat doe jij vooral”. Over dit onderwerp valt veel te zeggen, want het is duidelijk gewoon een voorkeur. Ik heb nog steeds klanten die een duidelijke voorkeur hebben voor natuurlicht i.p.v. flitslicht. Maar voor sommig werk is flitslicht niet alleen beter maar ook efficiënter.
Deze foto is gemaakt met flitslicht
Als fotograaf heb je de keuze tussen natuurlijk licht en kunstlicht om je onderwerp te verlichten. Beide vormen van verlichting hebben hun eigen voor- en nadelen en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om het gewenste effect te bereiken. In deze blog bespreek ik de verschillen tussen natuurlijk licht en kunstlicht, en geef ik tips over hoe je beide kunt gebruiken om het beste uit je foto’s te halen.
Vrijwel welke fotograaf begint te fotograferen met natuurlicht. Het licht is altijd aanwezig en je kan het overal vinden. In het begin ben je ook nog druk met de techniek van je camera en om dan al bezig te zijn met flitsers kan wat veel zijn. Natuurlicht heeft vele voordelen, maar zeker ook wat nadelen. Hierbij wat voor- en nadelen op een rijtje:
Natuurlijk Licht
Voordelen:
- Beschikbaarheid en kostenefficiëntie: Natuurlijk licht is overal beschikbaar en kost niets. Dit maakt het een toegankelijke optie voor fotografen van elk niveau. Ook een studio is niet nodig, ik ben zelf ook begonnen vanuit mijn eigen huis. Dit bied mogelijkheden wanneer je nog in de opstartfase bent van je bedrijf!
- Zachtheid en natuurlijke Kleuren: Daglicht is vrij “neutraal” qua kleurbalans. Het kan natuurlijk warmer zijn als er een zonsondergang is. Maar over het algemeen worden de kleuren aangenaam. Ook is het licht vaak zacht, of makkelijk zacht te maken, waardoor de huid heel mooi kan uitkomen op de foto.
- Dynamisch en veranderlijk: Natuurlijk licht verandert gedurende de dag, wat je de mogelijkheid biedt om verschillende sferen en stemmingen vast te leggen zonder extra apparatuur.Aanpassingen maken: Veel mensen weten dit niet echt, maar je kan natuurlicht zeker manipuleren met o.a. reflectoren en flags (flags creëren schaduwen) waardoor je steeds een andere (studio)setting kan creëren. Dit werkt vooral goed in een binnen setting.
Deze foto is gemaakt met daglicht
Nadelen:
- Onvoorspelbaarheid: Het weer en het tijdstip van de dag kunnen de kwaliteit en hoeveelheid natuurlijk licht beïnvloeden. Bewolkte dagen kunnen bijvoorbeeld leiden tot diffuus licht, terwijl felle zon zorgt voor harde schaduwen. Er is voor harde schaduwen wel vaak een oplossing door bijvoorbeeld het licht diffuus te maken of een reflector te gebruiken. Maar is het winter én een donkere dag, dan is het soms een uitdaging om genoeg licht te hebben.
- Beperkte controle: Het is moeilijk om natuurlijk licht buiten te manipuleren. Hoewel reflectoren en diffusers kunnen helpen, heb je beperkte controle over de richting en intensiteit van het licht. Vooral buiten is dit merkbaar. Binnen is licht makkelijker te manipuleren.
- Niet altijd beschikbaar: vooral in de winter kan dit vervelend zijn. De zon komt later op en gaat eerder onder. Het tijdsbestek dat je echt lekker helder licht hebt is beperkt. En dat kan soms vervelend zijn.
- Situatie afhankelijk: als je een shoot binnen ergens moet doen, maar niet de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van daglicht (d.m.v. ramen) is dat natuurlijk een probleem.
Deze foto is gemaakt met flitslicht
Kunstlicht
Flitslicht kan intimiderend voelen. Maar het is gelukkig minder moeilijk dan je denkt. Kunstlicht geeft meer controle dan natuurlicht, maar kan ook moeilijker te bedienen zijn. Vooral als je er net mee begint. Maar vrees niet, want met een beetje kennis kom je een heel eind! Hierbij de voor- en nadelen op een rijtje:
- Voordelen:Volledige controle: Kunstlicht, zoals flitsers, studiolampen en LED-panelen en lampen, biedt volledige controle over de intensiteit en richting van het licht. Dit maakt het mogelijk om consistente resultaten te bereiken, ongeacht de omstandigheden.
- Beschikbaarheid: Met flitslicht kun je op elk moment van de dag of nacht fotograferen, ongeacht de buitentemperatuur of weersomstandigheden.
- Creatieve mogelijkheden: Flitslicht biedt talloze creatieve mogelijkheden. Je kunt spelen met kleuren, gels en verschillende lichtopstellingen om unieke en artistieke effecten te creëren.Consistentie: schiet je een serie, dan is flitslicht heel erg handig. Je kan namelijk alles in één look schieten waardoor je consistentie in je fotoserie aanbrengt en ook het bewerken makkelijker zal gaan omdat alles foto’s in dezelfde setting zijn gefotografeerd.
Nadelen:
- Kosten en complexiteit: Kwalitatief kunstlicht en bijbehorende accessoires kunnen duur zijn. Daarnaast vereist het opzetten en gebruiken van flitslicht een zekere mate van technische kennis en ervaring. Maar niet gevreesd je kan met één lamp en simpele technieken echt al heel erg veel. Ik zelf fotografeer heel vaak maar met één lamp! Het is eerder belangrijk dat je weet welke diffuser je moet gebruiken.
- Natuurlijke Look: Flitslicht kan soms een onnatuurlijke uitstraling hebben, vooral als het slecht wordt gebruikt. Het vergt oefening om kunstlicht zo te gebruiken dat het natuurlijk en flatterend overkomt. Maar hier zijn zeker technieken voor!
Deze foto is gemaakt met daglicht
Tips voor het gebruik van verschillende lichtbronnen
Wil je lekker aan de slag met natuur- of flitslicht. Dan heb ik hier nog een aantal tips voor je!
Natuurlicht:
- Golden hour: Maak gebruik van het zachte, warme licht tijdens het gouden uur voor portretten en landschapsfotografie. Dit is natuurlijk vooral buiten fijn.
- Schaduw en reflectie: Gebruik schaduwen en reflectoren om het licht te verzachten en ongewenste schaduwen op het gezicht van je onderwerp te verminderen.
- Ramen en deuren: Fotografeer je binnen? Dan kan het heel mooi werken om met het licht te werken dat door ramen of deuren valt. Plaats je model dichtbij een deur of raam voor zachte, natuurlijke verlichting.
Flitslicht:
- Modificeer je licht: Gebruik softboxen, paraplu’s en diffusors om harde schaduwen te vermijden en het licht zachter te maken.
- Balans: Zorg voor een goede balans van het kunstlicht om een realistische en aangename belichting te creëren. Dit vergt wat kennis, maar is zeker snel te doen. Vooral als je weet welke look je wilt creëren en welke modifier daar bij hoort.
- Experimenteer: Wees niet bang om te experimenteren met verschillende lichtopstellingen en accessoires om je creatieve visie te realiseren. En houdt je vooral niet te streng aan allerlei regels! Juist door regels te breken leer je soms hele toffe dingen!
Deze foto is gemaakt met flitslicht
Of je nu kiest voor natuurlijk licht of kunstlicht hangt af van je persoonlijke voorkeur, de omstandigheden en de specifieke eisen van je fotoshoot. Beide vormen van verlichting hebben unieke voordelen die je kunt benutten om fijne resultaten te bereiken. Door te experimenteren en te oefenen, leer je hoe je het beste uit beide soorten licht kunt halen en ze effectief kunt combineren voor prachtige, professionele foto’s!
Mijn voorkeur is tegenwoordig echt flitslicht. Ik vind het fijn altijd de controle te hebben en zelf te besluiten hoeveel contrast een foto nodig heeft bijvoorbeeld. Daarnaast kan je de lightcatch in de ogen beter sturen. Dit is de licht die terug reflecteert vanuit de ogen. Zo krijg je sprekende portretten!
Ik had het net al over modifiers, ik kan me voorstellen dat je niet precies weet hoe dat allemaal werkt. Als je overweegt om meer met studiolicht te gaan doen dan is het wellicht leuk om mee te doen met mijn gratis webinar “Nooit meer bang voor flitslicht!”. Hier vertel ik je alles over waar je op let bij het aanschaffen van de juiste flitser. En als je al flitsers hebt gekocht zal je beter begrijpen wat alles betekent. Daarnaast besteed ik aandacht aan het uitleggen van wat modifiers nu eigenlijk zijn én geef ik je tips hoe je een mooie fotoserie maakt. Je kan je hieronder aanmelden.