14 november 2019

Maar flitslicht is toch lelijk!?

Fine Art Other Workshops

Toen ik een aantal jaren geleden begon met fotograferen was het me erg duidelijk: flitsen is niks voor mij! Veel te veel poespas om vervolgens van dat lelijke harde licht te krijgen. Wanneer ik aan studiofotografie en flitsen dacht, dan kwam vooral het beeld naar voren van een gezin allemaal in spijkerbroek met wit t-shirt helemaal die over de top aan het glimlachen zijn terwijl er keihard licht op af komt. No thank you!

Een aantal jaren later begon ik steeds meer fotografen (met name in het buitenland) te zien die toch echt wel gaaf werk maakten met flitslicht. Maar om eerlijk te zijn vond ik het vooral allemaal heel intimiderend. Het leek allemaal zo technisch en moeilijk. Ik deed wat workshops hier en daar, maar leerde er niet echt wat van. Ik mocht vooral fotograferen waarbij het flitslicht al van te voren was ingesteld. Ik weet niet hoe het met jou zit... maar ik moet echt DOEN om te leren! Tijdens de workshop vond ik het dan allemaal hartstikke leuk, maar vervolgens wist ik thuis nog steeds niet echt veel.

En dan was er nog het dilemma dat wanneer ik zou gaan fotograferen met flits... welke lampen en andere materialen had ik dan nodig? Ik deed wel een jaar lang af en aan onderzoek naar lampen voordat ik de knoop doorhakte en mijn eigen eerste set kocht. Ik had ook geen mega budget, maar wilde wel gelijk goed beginnen. Dat kostte wat tijd om uit te zoeken. Vervolgens deed ik een jaar lang alleen maar testen. Maar om eerlijk te zijn was ik niet altijd even gemotiveerd. Vooral omdat ik eigenlijk best rond kwam met daglicht. Dus wanneer ik dan wat ging testen en het wilde niet zoals ik in mijn hoofd had, eindigde het setje al snel in de kast voor een langere tijd. Maar na een tijdje was ik wel een beetje verveeld met daglicht en werd toch mijn drang groter om flitslicht beter te begrijpen en te kunnen. Maar iets hield me tegen... dat eeuwenlange technische gedoe. Tot mijn eureka moment!

"En wat is dat moment dan?" Hoor ik je denken... nou ik bedacht me dat ik het mezelf veel te moeilijk had gemaakt. Ik dacht namelijk dat flitslicht een hele technische benadering nodig had. Maar uiteindelijk is licht gewoon licht! Ik besloot alles eens los te laten en met name op mijn gevoel verder te proberen met het licht en al snel werkte dat veel beter voor mij en had ik al snel verschillende werkwijze de ik fijn vond.

Nu kan ik het bijna niet meer denken uit mijn werkwijze. Hoewel ik nog steeds ook veel met daglicht werk vind ik het onwijs leuk om te spelen met flits. Bovendien merkte ik dat mijn Fine Art werk beter te bewerken is wanneer ik met flits werk en dat vind ik top. Ook kan ik langer doorwerken in de avonduren of in de winter wanneer de zon sneller ondergaat. Daarnaast kan ik tijdens een shoot snel switchen naar verschillende looks en blijft het licht consistent, dat vind ik fijn!

Afgelopen week mocht ik een andere fotografe coachen in het fotograferen met studioflits. Wat was dat leuk! Alles wat ik gaande de jaren heb geleerd op een rijtje kunnen zien. Hieronder zie je het resultaat van eigenlijk 3 verschillende set-ups met hier en daar een tweak. We gaan van lichte settings, naar meer donkere en rauw settings. Alles is gemaakt met één tot maximaal 2 lampen. Zo moeilijk is het dus niet! Natuurlijk zijn de wat meer Fine Art portretten aan het einde mijn favoriet. Ben er gek op!

Begin volgend jaar komen er ook weer workshops Basis Studiofotografie. Tijdens deze workshop mag je dus ook zelf gaan ervaren wat flitslicht voor jou kan doen! Ik wil je geven wat ik gemist hebt tijdens de workshops die ik volgde. Daarom ga ik je helpen het licht in te stellen, maar moet je het dus ook echt zelf doen. Het wordt, zoals altijd, gegeven in een kleine groep. Zo kan iedereen ook zelf uitproberen en aan de slag. Ik wil echt dat mensen zelf ook met de instellingen aan de slag gaan, zodat ze met meer kennis naar huis kunnen. En daarbij krijg je achteraf alle set-ups nog eens op papier met uitleg zodat je lekker aan de slag kan.


ADD A COMMENT