6 april 2023

Old Hollywood Fotoshoot

Behind The Scenes Portretsessies Voor fotografen

Afgelopen maand kwam ik om in allerlei stomme taakjes voor de studio. Mijn website crashte waardoor ik mijn hele website moest overdragen aan iemand die het ging oplossen om er vervolgens achter te komen dat de hele website opnieuw gebouwd moet worden om dit in de toekomst te voorkomen (ben er nu nog mee bezig). Mijn hele administratie moest opnieuw opgezet worden en mijn administratie van 2022 moest afgerond worden en ondertussen keken mijn man en ik naar heeeeeel veel huizen (eind dit jaar moeten we verhuizen vanuit hier). Ik merkte aan mezelf dat mijn energie langzaam vertrok. Dit soort dingen kosten mij zoveel energie dat ik gewoon even iets nodig had wat mij energie zou geven. En hoe leuk ook klantgerichte fotoshoots vind, soms is het heerlijk helemaal je eigen ding te kunnen doen. Dus ging ik aan de slag met een nieuw concept.

Ik wilde al heel lang testen met verschillend licht en gels. Ik had al een tijdje mijn oog op de Lindsey Adler Optical spot. Ik had verschillende spots bekeken, maar deze leek me het fijnst om verschillende redenen. Ik las dat de spot niet snel overhit raakt, dat je er EF-lenzen op kan monteren en er zat al een fijne verschuifbare lens op. Het was een dure aanschaf vond ik zelf, maar ik had ervoor gespaard en heel veel zin om ermee te testen.

Voor het eerst in lange tijd besloot ik eens op ASOS te kijken voor kleding en vond daar een mooi pareltje van een rode tule jurk én ik had nog een prachtige vintage “glamour” jurk van Laura Dolls liggen. Via instagram zocht ik contact met modellen en vond ik de mooie Charlotte die graag model wilde staan en Yvette (die ook fotograaf is) wilde me graag helpen met haar & make-up.

Het licht was een beetje spelen. Ik weet mijn basis zo onderhand heel goed en eigenlijk is het altijd heel logisch nadenken. Ik wilde graag een lichtje bij het haar, een fellere lichtspot als basis en dan natuurlijk een fill-light voor de schaduwen. Het spelen tussen wat donkerdere setting en wat lichter leek me leuk en ik speelde vooral met warme gels.

Ik vond het heerlijk om weer eens wat nieuws te proberen. Hoewel ik al wel eens met spots heb gewerkt en ook wel eens zelf “spots” heb gecreëerd met kartonnen props of andere dingen was dit toch echt makkelijker werken. Ik kon lekker een beetje proberen en ik kwam sneller op het door mij gewenste resultaat.


Als ik je een tip mag geven over het werken met meerdere lampen dan is het wel dit:

  • stel eerst de lamp in die het meest overheersend zal zijn. Dus je basislicht. Zo kan je makkelijker zien wat je achteraf nodig is
  • schakel vervolgens je fill-light in. Dit is het licht waarmee je de schaduw wil oplichten.
  • ga vervolgens aan de slag met eventueel je achtergrond of backlight of welke extra lamp(en) je ook hebt.
  • denk logisch na. Waar wil je dat het licht vandaan komt? Wil je het licht hard of zacht laten overkomen? Kan je door een grotere modifier te gebruiken het licht verder verspreiden?
  • als je met gels werkt denk dan vooral aan de kleurencirkel. Wil je meer dynamische look, werk dan met gels die afstaan tegenover elkaar op het kleurwiel m.b.t. bijvoorbeeld de styling. Wil je meer rust in je beeld? Kies dan voor kleuren die dichtbij elkaar liggen. Zo had ik een rode jurk en heb ik warme gels gebruikt voor een natuurlijke look. Ik probeerde ook blauwe gels, maar wist niet zo goed wat ik ervan moest vinden en dus heb ik dat gelaten om het mezelf niet gelijk te moeilijk te maken. De blauwe gloed in een aantal foto’s is in Lightroom aangebracht. Toch kan het werken met gels heel tof zijn. Zo heb ik onlangs een metalband gefotografeerd met blauwe en rode gels, wat een tof resultaat gaf.

Mijn idee was om eerst een beeld te maken waarbij het gezicht vooral iets meer uitgelicht wordt. Een beetje die oude Hollywood Style spots. Ik gebruikte hiervoor gewoon de “slides” die in de Lindsey Adler Optical spot zitten. Deze slides kan je verschuiven en daardoor een soort “slit” of vakje van licht creëren.

Hierboven zie je de set-up. Links (vanaf de fotograaf gezien) de opticalspot die direct op het model gericht staat. Ik kon spelen met de verschillende gobo’s (dit zijn vormpjes waar het licht doorheen komt). Zo had ik de “slits” maar ook blaadjes, raamvormen, vierkanten ect. Voor het model staat een flitser met een grote paraplu om de schaduwen zacht in te flitsen en (wederom kan van de fotograaf) rechs een lampje om op het haar te schijnen waar ik een warme gel heb gebruikt.

Voor de tweede setup wilde ik graag spelen met het idee dat het model in de avond door een raam heen kijkt. Dus het idee dat maanlicht tussen bladeren van een boom schijnt en vervolgens op het gezicht komt bij een raam en een warme lichtbron die wellicht een soort gloeilamp effect geeft. Hier zie je ook dat op het haar een warmere tint rust waardoor dat een beetje die illusie geeft.

De laatste look (groene en blauwe jurk) is een simpelere look waarbij er licht van boven komt en vooral dat licht de basis bepaald. De warme gel op het haar is nog wel van de partij, maar de spot valt vrijwel weg en speelt in dit beeld een kleinere rol.

Ik was superblij met het resultaat. Lekker knallend met het rood en aan het einde ook nog even met wat andere kleuren in de styling gespeeld. Hartelijk dank Charlotte en Yvette voor jullie inzet en plezier!

Wil je ook aan de slag met studiolicht? Maar ben je nog bezig met de basis en weet je überhaupt misschien nog niet welke flitsers je wilt aanschaffen. Óf wil je je gewoon eens oriënteren op andere flitsers? Ik heb een gratis module online waarin ik je vertel en laat zien welke lampen ik heb gekocht en waar je op kan letten bij de aankoop van je eerste flitsers. Zo ga je voorbereid op weg en kan je ook beter “verkooppraatjes” bij de winkel uit de weg gaan. Je kan je hier inschrijven om de module te downloaden.

ADD A COMMENT