31 mei 2021

Omgaan met perfectionisme…

Behind The Scenes Fine Art Portrait Portretsessies Workshops

Perfectionisme

Het is een veel voorkomend obstakel voor veel fotografen: PERFECTIONISME. Ik geloof dat we hier allemaal wel eens tegenaan gelopen. Het lijkt haast wel samen te gaan: creativiteit en perfectionisme. Maar hoe ga je hier nou mee om?

Een eigenschap van veel creatievelingen heb ik al gemerkt. Omdat veel van ons werk detail georiënteerd is, valt ook elk detail ons op en weten we al snel wat er nog veranderd mag worden of wat een beeld sterker kan maken. Een super goede en fijne eigenschap dus! Dat klopt, maar juist deze sterke eigenschap heeft een keerzijde: perfectionisme kan verlammend werken. Door perfectionisme heb je namelijk eerder last van gedachten als “het is niet goed genoeg” of “ik kan het toch niet”. Soms beginnen we ergens al niet aan omdat we alle beren op de weg zien, want tja… we willen het óf goed doen, óf niet doen! En die wisselwerking creëert soms een spanningsveld.

Heb jij dat ook?

Echt, ik ken het als geen ander. Bij ieder nieuw project draait mijn hoofd om in de “ja, maar-stand”:

“Ja, maar ik wil precies dat soort licht en dat heb ik nog nooit gedaan, dus… laat maar.”

Of misschien herken je deze:  
“Ja, maar ik wil het dan wel precies op die manier doen en dat gaat wel lastig worden, dus… laat maar.”

Of deze:
“Ow, aan die ene foto had ik nog net “dit of dat” moeten veranderen, dus ik gebruik hem dan maar niet in een portfolio.”

Echt, elke dag heb ik legio perfectionistische gedachten. Soms ben ik daar juist heel blij mee, wanneer ik bijvoorbeeld een Fine Art beeld aan het Photoshoppen ben. Maar soms kan ik er wel van gillen, bijvoorbeeld als ik een grote opdracht op locatie aan het doen ben en 10 dingen zie die er anders kunnen, maar er gewoon geen tijd is om alles te doen en ik genoegen moet nemen en moet zeggen: “Goed is goed genoeg!”. Het is een behoorlijke leerschool!

Stilstaan of…

Maar ja, wat kan je eraan doen als je in het cirkeltje blijft draaien en daardoor niet van de grond komt? Of het nou gaat om een individuele opdracht, je bedrijf of het organiseren van het een of ander… Als je te perfectionistisch denkt, kun je helemaal stil komen te staan. Ik ken helaas maar één oplossing: het gewoon doen. Dus niet denken, maar DOEN! 

Toen ik net begon met studioportretten moest ik echt heel erg mijn perfectionisme voorbij. Ik had namelijk geen studio, geen achtergronden, geen mooie kleding, geen dure flitsers. Ik had letterlijk een piepkleine huiskamer met een raam. That was it! In eerste instantie wilde ik het al niet eens proberen omdat ik dacht dat het toch niets werd. Maar juist door gewoon te doen, ontwikkelde er zich iets heel tofs!

4 Tips hoe om te gaan met vergelijken

Perfectionisme heeft vaak te maken met vergelijking. We vergelijken onszelf met anderen of hebben een beeld van wie we zouden moeten zijn en vergelijken onszelf met dat beeld. Dat is niet altijd even handig.

Ben jij perfectionistisch en trap jij ook in de val die “vergelijking” heet? Volg dan eens de volgende tips:

 1. Neem een social media break
  Het is zo irritant wanneer je van iedereen constant alleen maar ziet wat er goed gaat bij ze. En laten we eerlijk zijn: social media staat vol met “joepie-momentjes”, maar de pijnlijke momentjes zien we vaak niet terug. Je denkt misschien dan wel bij jezelf: “Goh, bij mij gaat het niet zo goed.” of “Jeetje, die heeft NU al die vette opdracht binnen.” Maar achter de schermen gaat er ook bij die mensen van alles mis. Het leven is namelijk niet perfect… jouw leven niet, maar dat van hun ook niet. 😉

 2. Schrijf een week lang elke dag 1 ding op waar je bij jezelf trots op bent
  Dit kan helpen je focus te verleggen omdat je zo je krachten viert. Jij doet namelijk heel veel dingen ook hartstikke goed. Maar we zijn geneigd te blijven plakken bij hetgeen “minder” goed gaat. Door je successen op te schrijven, herinner je jezelf aan alle toffe dingen die wel goed gaan.

 3. Oefen dankbaarheid
  In moeilijke tijden vind ik deze heeeeel lastig. Maar het helpt wel om door de dag heen de dingen op te merken waarvoor je dankbaar bent. Dit kunnen hele simpele dingen zijn. Bijvoorbeeld een warme douche of een koekje bij de thee. Dit heeft wellicht niet direct iets met perfectionisme te maken maar wel met tevredenheid. En een tevreden “mind” kan je helpen om ook dingen meer los te laten en te accepteren.

 4. Vier je fouten! (en wees jezelf een beetje genadig)
  Verrassing! Je bent niet perfect! Jeej! Wist je natuurlijk al, maar toch kunnen we nog steeds van onszelf balen en hebben we liever dat de buitenwereld dat niet ziet. Maar geloof mij: juist ook dat deel van jezelf vieren wat misschien minder lekker in zijn vel zit of waar het niet zo goed gaat, is goed om te doen. Die delen zijn namelijk ook wie jij bent… niet alleen de leuke dingen, maar juist ook de minder perfecte dingen maken jou mens!

Ik hoop dat deze tips je een beetje verder zullen helpen bij het verbreken van jouw perfectionisme! Wees lief voor jezelf!

Wil jij je perfectionisme loslaten en juist lekker gaan “doen”? Meld je dan nu aan voor de Gratis Webinar Studioportret met Daglicht op en ga met positieve focus aan de slag!

Schrijf je hieronder in voor dit gratis webinar!

ADD A COMMENT