23 mei 2022

Ondernemen vanuit je hart

Geen categorie

Het lijkt zo simpel, maar over het algemeen valt het niet mee... ondernemen vanuit wie JIJ bent. Ik zie het bij veel ondernemers. We hebben een idee wat ondernemen zou moeten zijn en springen er vliegensvlug in. We zijn ambitieus en getalenteerd en gaan als een speer. Maar ik zie heel veel ondernemers gaande de weg vergeten WAAROM ze eigenlijk ondernemen. Ze zijn enkel bezig met omzet en producten, doelgroepen en klanten, kosten en baten. En eerlijk is eerlijk... je valt snel in een soort "standaard" riddeltje waarbij het meer gaat om het bedrijf dan om jezelf. Daarbij vergeten we soms ook nog eens te kijken naar onze energie en vragen we ver onder de prijs die we zouden moeten bieden.

Toen in 2020 corona uitbrak zaten mijn man en ik net in het proces van een huis kopen. Toen verloor hij zijn baan en ik had geen goed jaar. Mijn studio zat veel dicht en omdat mijn visagistes niet mochten werken werden veel shoots steeds verschoven. Ook workshops gingen niet door. Zelfs de laatste bruiloften die ik nog zou doen werden afgezegd. We zaten bij de hypotheker en voelde de bui al hangen natuurlijk. Deze man raadde mij vriendelijk aan weer een vaste baan te zoeken. Een klap in mijn gezicht nadat ik gewoon hartstikke goede jaren had gedraaid en één jaar nu minder zat. We hadden lekker veel spaargeld (want ja, goede jaren ervoor), maar dat maakte allemaal niks uit. Helemaal leuk hoor zo'n man die even mij gaat vertellen wat ik moet doen... want ja "wil je nou een huis of niet?!". Ja, dat waren zijn exacte woorden. En weetje wat ik zei? "Als het zo moet dan maar geen huis." Want ik werk niet om een huis te krijgen... ik werk omdat ik passie heb voor wat ik doe én ik wist dat in de toekomst de deuren wel weer open zouden gaan. Maar er werd mij iets heel duidelijk: ja, ik wil geld verdienen met wat ik doe en natuurlijk wil ik daarvan leven. Maar ik geef mijn vrijheid niet zomaar op. Ik denk dat veel mensen zouden opgeven en inderdaad een vaste baan zouden zoeken (destijds). Maar mijn werk is voor mij meer dan alleen geld verdienen en zolang wij niet in de problemen komen.. nou dan maar even geen eigen huis. Komt wel.

Ik kan dankbaar zeggen dat 2021 mijn beste jaar tot nu toe was. Zelfs nog beter dan toen ik bruiloften deed. Mijn bedrijf is ook dit jaar de goede kant op aan het gaan en er zit duidelijk een flow in. Dat huis komt dus wel. Maar voor mij was het een heel fijn leerproces van omdenken en uitzoeken wat ik nou eigenlijk wil in het bedrijf voeren. Mijn pijlers zijn: vrijheid, creativiteit en vreugde. En vreugde zit voor mij niet altijd in alleen geld. Samen met jou wil ik in deze blog kijken of jij eigenlijk nog wel plezier hebt in wat je doet. En JA, we gaan het ook over geld hebben, want natuurlijk is dat belangrijk. Maar als je alleen voor geld werkt wordt je ook niet altijd blij. Dus laten we kijken of we het evenwicht weer kunnen vinden voor jou!

Waarom ben je ondernemer?
Sta je er eigenlijk nog wel eens bij stil waarom je onderneemt? Of is het voor jou gewoon een "gewoonte" geworden om elke dag uit je bed te gaan en voor jezelf te werken? Heb je een balans in je inkomen wellicht en is het gewoon een riddeltje geworden...? Wat wil je nu eigenlijk bereiken? Wat is je missie en visie? En los van wat je doet: help jij mensen verder met je bedrijf?
Misschien lees je dit en voel je dat zinkende gevoel in je buik en denk je: "Om eerlijk te zijn ben ik een beetje de reden verloren..". Het zou maar zo kunnen dat je de liefde voor ondernemen kwijt bent geraakt. Ik hoop je zometeen even iets meer terug te brengen naar jou authentieke zelf en waarom je doet wat je doet.

Ervaar je rust en vreugde?
Luister, we komen allemaal wel eens in vaarwater dat het gewoon KAK gaat. Of dat nou financieel is of je hebt een moeilijke klant. We dealen allemaal met onze eigen "poep" wat betreft het ondernemerschap. Want ondernemen is echt niet altijd maar koek en ei en "geld vangen". Maar stel... je bedrijf loopt, je kan ervan leven en haalt wellicht je financiële doelen ook nog eens... toch voel je weinig vreugde in wat je doet en je bent ook eigenlijk teveel aan het werk. Is er dan niet iets helemaal mis? Want als dat zo is... kan je dan niet beter weer voor een baas gaan werken?

Ik kom niet rond van wat ik doe...
Ik coach per jaar behoorlijk wat fotografen en één ding wat heel opvallend is... veel fotografen vragen niet naar hun waarde. Ze zijn niet bezig met geld verdienen. Puntje bij het paaltje: ze willen gewoon kunnen rondkomen en creatief zijn. En dit herken ik, want heel lang stond ik er zo ook in. Alleen het probleem is dat als je jezelf niet naar waarde prijst je ook meer moet werken en ik heb er echt meer dan genoeg gezien die uiteindelijk in een burn-out belanden en dus ook hun vreugde verliezen in wat ze doen. Dus natuurlijk is een goede prijs voor je product bepalen en vragen onwijs belangrijk.

En nu....?
Nu denk je misschien: "JA! Dit herken ik..." maar ja hoe dan verder... wellicht is het een idee om op te gaan schrijven waarom je in eerste instantie onderneemt en daarbij nog even gaan kijken wat jou wel en geen energie geeft. Hierbij een aantal kleine opdrachten...

Opdracht 1 - Jouw waarom
Schrijf 3 dingen op waarom je bent gaan ondernemen. Wanneer je die dingen op hebt geschreven kijk dan ook even of die dingen daadwerkelijk nu in je leven zijn. Dus bijvoorbeeld: je bent gaan ondernemen om meer vrijheid te krijgen. Voel en ervaar je die vrijheid ook?

Opdracht 2 - Wat geeft jou energie?
Welke dingen binnen jouw bedrijf vindt je leuk om te doen en die je energie geven? Doe jij die dingen nu genoeg? Of ben je drukker met dingen die jouw energie kosten?

Opdracht 3 - Wat kost jou energie?

Welke handelingen binnen je bedrijf wordt je eigenlijk niet zo blij van? Of... welke vind je misschien wel leuk, maar kosten je veel energie? Ik ben bijvoorbeeld niet goed met administratie... ik kan het wel, maar het kost me veel meer energie dan bijvoorbeeld Photoshoppen. Wanneer je dit hebt opgeschreven schrijf er dan gelijk even achter of je dit eventueel uit handen kan gaan geven. Wellicht heb je daar nu geen budget voor, maar dan heb je het alvast op je lijstje voor wanneer dit wel zo is. Of misschien kan je er een klein gedeelte van uit handen geven. Bijvoorbeeld je BTW-aangifte o.i.d. Of wanneer er voorlopig echt nog geen budget in het verschiet is kan je ook je energie beter gaan verdelen binnen je planning. Bijvoorbeeld: je werkt een week lang een uurtje aan je BTW-aangifte en een uurtje aan je mail en de rest van de tijd probeer je zoveel mogelijk te doen wat je wel energie geeft. Zo voorkom je dat je te snel leegloopt.

Opdracht 4 - Wat heb je financieel nodig?
Natuurlijk geen onbelangrijke vraag: wat heb jij nodig of wat zou jij willen om financieel rond te komen en je leven in te delen? Geld is een middel tot een doel, vrijwel nooit een doel op zich. We gebruiken geld voor iets anders... een huis, een auto, uitjes met je gezin, goede doelen ondersteunen. Wat zijn dingen die je graag zou willen aankomend jaar en wat zou je dan moeten verdienen? Houdt hierbij rekening met je belasting afdragen en je kosten.

Opdracht 5 - Hoeveel opdrachten heb je nodig om dit financiële doel te halen?
Je kan dit ook zien als: wat zou jij als uurprijs moeten rekenen om je doelen te behalen. Stel je doel is 60.000 euro omzet per jaar en je hebt gelukkig nog niet veel kosten. Je schiet bruiloften en de gemiddelde afname is 10 uur. Daarnaast wil je niet meer dan 20 bruiloften per jaar doen. Dan zou je tussen de 2500 en 3000 euro per bruiloft moeten omzetten. Je zou een pakket van 6 uur kunnen aanbieden van zo'n €1695,- en dan extra uren €150,-. Een dag van 10 uur brengt je dan naar €2295,-. Je zit dan al rond de €45900,- omzet. De rest zou je kunnen opvullen met album sales. Bijvoorbeeld een 30x30 album van €600,- incl. 30 pagina's. Als je dan bijvoorbeeld 15 albums per jaar verkoopt zit je al op €9000,- extra omzet en vervolgens kan je nog pagina's extra verkopen.

Ik weet dat dit even zo uit de mouw is geschud, maar dit zijn hele realistische prijzen voor trouwerijen en het is altijd hard werken in één seizoen. In het voor- en naseizoen kan je nog losse shoots boeken bijvoorbeeld. Ik weet dat dit even zo grof is opgezet en je dus nog wel naar omzet excl. btw moet kijken. Maar hopelijk geeft dit een idee hoe je kan nadenken over je tijd indelen en wat daarvoor nodig is. Ik zelf heb hele hoge kosten met mijn bedrijf... visagistes, huur van een studio, marketeer. Je kan je dus voorstellen dat mijn prijzen echt realistisch moeten zijn (ik doe immers geen bruiloften) en dat ik mijzelf serieus moet nemen. Anders loopt de bankrekening leeg. Shoots doen voor €200,- zit er voor mij niet in. Vooral niet als je ziet hoeveel tijd ik aan mijn shoots besteed. Bottomline: neem jezelf SERIEUS!

Ik hoop dat deze opdrachten even een nieuw overzichtje voor je hebben gemaakt met jouw "waarom" en "hoe". Dat het je bemoedigt... voel je je een beetje overweldigt? Laat je lijstje even een aantal dagen liggen en kijk er een ander moment naar. En kijk hoe je aan de hand van deze dingen nieuwe plannen kan gaan maken. :)

Wil je meer leren over authentiek ondernemen? Ik heb er een e-book over geschreven met nog veel meer opdrachten en uitleg over ondernemen vanuit jezelf. Daarbij zit er ook een handige videomodule in over je prijzen bepalen. Met de code HEMELVAART25 krijg je t/m 29 mei nog eens 25% extra kassakorting.

ADD A COMMENT