16 januari 2023

Plannen van je jaar

Behind The Scenes Business

Het is vandaag blue monday... dé bekende maandag waarop heel veel mensen toch even de balen hebben van zichzelf. Het jaar is nu toch echt begonnen en we zijn weer een beetje terug gegooid in de realiteit na alle feestjes en festiviteiten.

MAARRRRRRR..... we hebben nog een heel jaar voor ons en met dat gegeven blik ik terug op 2022 en kijk ik vooruit naar 2023. Hieronder mijn eerlijke verhaal over hoe ik 2022 heb beleeft als full-time ondernemer. De dingen die leuk waren en minder leuk en wat ik in 2023 ga aanpakken.

2022 was net als 2021 een fantastisch jaar voor mij als ondernemer. Ik heb onwijs veel leuke klanten mogen fotograferen en heb ook veel fotografen verder mogen helpen. Ik mocht tientallen shoots verzorgen, wall-arts bestellen en concepten uitwerken. De grootste wall-art die ik heb besteld was maar liefst 1.80m!!! Ik deed zo'n 5 langere 1-op-1 trajecten met individuele fotografen. Gaf zo'n 8 live workshops en gaf online verschillende webinars en lessen. Meer dan 100 nieuwe cursisten werden er op de online Academy toegevoegd. Daarnaast nam ik een nieuwe online workshop op. Ook organiseerde ik 3x de Painterly Portrait Day.

Ik heb mijn bedrijf zien groeien van 2019 naar een paar duizend euro omzet, naar ongeveer een ton omzet per jaar zonder dat ik mezelf hoef over te werken. En vooral dat laatste is echt mijn doel geweest de afgelopen twee jaar. 2019 was mijn eerste jaar waarbij ik de bruiloften losliet en Silver Linings volledig een kans gaf. 2019 was vooral uitzoeken, investeren en opstarten en dat was een uitdaging. 2020 beloofde een succesvol jaar te worden, maar door corona verviel heel veel van mijn werk. In die tijd heb ik de online Academy opgebouwd. Iets wat ik al een langere tijd graag wilde, maar geen tijd voor had. Dus nu kwam het eigenlijk goed uit, behalve dan dat mijn omzet en winst hard achteruit ging. En ook dat wil ik delen, want iedereen denkt altijd maar dat ik zoveel succes heb… en dan even los van wat succes voor iedereen betekent… ik heb echt wel shitstorms meegemaakt de afgelopen jaren. En dus ben ik extra blij dat vorig jaar mijn beste jaar tot nu toe was en dat ik eindelijk ook gewoon vrije tijd had. Geen avonden meer doorwerken, geen vakanties skippen, voor elke klant tijd hebben om alles tot in de puntjes uit te werken zonder deadlines te missen. En dat was echt een verademing.

Toen ik nog bruiloften deed wat dit anders. Alles wat gepropt in het zomerseizoen. Mijn man en ik konden nooit samen de juiste vakantiedatum prikken en ik werkte echt overuren in de zomer. Het brak me op… en ik mistte gewoon de creativiteit van je eigen concepten uitwerken en het 1-op-1 contact met de klant. Het bulkwerk van bruiloften stond me gewoon niet aan. Ja, het is enigszins een makkelijker verkoopbaar product… maar ik heb nu regelmatig dat ik voor dezelfde prijzen shoots doe en me dan niet een slag in de rondte hoef te werken omdat ik het werk velen malen beter kan verspreiden en organiseren. Het kost zeker wel dezelfde tijd om zo’n shoot af te werken, maar ik hoef me niet te haastten.

Vorig jaar was ook een jaar waarin ik leerde plannen. Ik huurde een planningscoach in om mijn werk meer te stroomlijnen. Na jaren een papieren agenda te hebben gehad ben ik eindelijk over naar een online agenda en het lukt me zowaar die bij te houden! Hierdoor kan ik makkelijker nieuwe plannen maken en ideeën uitwerken.

Maar elk jaar heeft zijn goede en minder goede kanten. Omdat ik vorig jaar voor het eerste maandelijks adverteerde had ik veel kosten, die kwamen wel terug... maar minder dan ik had gehoopt. Daarnaast vond ik het hele marketing verhaal nog best een uitdaging. Hoe stroomlijn je alles? Want het lijkt heel makkelijk zo'n advertentie, maar er zit heel veel aan vast. Dat kostte mij uiteindelijk teveel energie en daarom besloot ik ook dit jaar daarin meer begeleiding te zoeken. Nu heb ik een partij die me helpt met adverteren, maar ook het begeleiden van alles wat erachter zit. En dat geeft rust! Dus één doel voor dit jaar kan ik al afstrepen!

Door de advertenties heb ik de afgelopen jaar vooral veel nieuwe fotografen aangetrokken. Zij komen bij mij voor coachings, workshops ect. Maar ik merk een terugloop in de shoots. Lekker eerlijk dit hé? Dit komt omdat ik te weinig tijd heb besteed aan het aantrekken van klanten die een shoot zoeken. Heel veel mensen denken dat als je je werk online deelt je al snel veel aanvragen krijgt. Maar daar is echt wel meer voor nodig! Ook mijn aanbod op de website heeft weer meer duidelijkheid nodig. Dat hoop ik dit jaar weer aan te scherpen. Gelukkig zijn er nog steeds shoots zat en hoef ik maar een aantal shoots per maand te doen om mijn quota te halen. Zo heb ik mijn bedrijf ook ingedeeld, dus erg last heb ik er niet van. Maar ik wil het wel graag weer wat uitbreiden en ook niet straks achter de feiten aanlopen.

 • mezelf ontwikkelen op het gebied van licht
 • mezelf ontwikkelen als ondernemer
 • nieuwe licht apparatuur aanschaffen (heb wat dingen op het oog)
 • minder kleding kopen voor de studio en juist meer investeren in unieke couture stukken, sieraden en headpieces
 • een langer coachingstraject ontwikkelen voor max. 6 fotografen (staat al in de stijgers)
 • mee doen aan awards, dit doe ik eigenlijk nooit... maar wil me er nu weer eens aan wagen
 • gefeatured worden in een tijdschrift (lijkt me gewoon heel leuk weer eens te doen!)
 • meer eigen werk maken, waaronder ook zelfportretten en die verkopen
 • mijn online printstore lanceren
 • meer stillevens maken
 • en natuurlijk gewoon weer een mooie omzet draaien!
 • en natuurlijk gewoon weer een mooie omzet draaien!

  Ik heb afgelopen week een jaarplanning gemaakt. Daarin kijk wat voor soort opdrachten mij leuk lijken om te doen en hoeveel omzet ik zou willen draaien en wat daar voor nodig is. Dit doe ik in een overzicht in excel. Vervolgens ga ik in mijn online agenda de boel indelen: wanneer kan ik het beste content creëren voor mijn shoots en wanneer plan ik de workshops in en op welke tijdsstippen moet ik die dan bekend maken. Doordat ik een overzicht heb kan ik gaande het jaar kijken of ik een beetje op schema loop en als dat niet zo is, waar ik nog slagen kan maken. Dit helpt mij echt enorm om actief te blijven en niet te denken dat ik niks hoef te doen. Ook als het bijvoorbeeld even een tijdje wat rustiger is. Want dan zijn we geneigd te denken: "ik ben niet zo druk." En dan gaan we lekker luieren. Maar ik pak dan mijn lijst erbij en werk dan vast wat vooruit.

  Ik vind ondernemen echt heel erg leuk. Maar het kan soms ook eenzaam en vermoeiend zijn. Ik doe werk wat niet veel mensen op deze manier doen, dus ik moet nog best wel eens wat uitvogelen. En hoewel ik hier en daar wel hulp hebt, blijft het toch echt precies wat het is: ondernemen. Maar ertegenover staat wel veel vrijheid en plezier. Het is het me meer dan waard!

  Wil jij ook aan de slag met je bedrijf op de manier die bij jou past? In mijn e-book Authentiek Ondernemen neem ik je mee in de basis van ondernemen. Niet alleen het ondernemen zelf, maar ook een stukje grenzen stellen, jezelf beter leren kennen, inzichten in je krachten en zwaktes en bijvoorbeeld een financieel plan opstellen en prijzen bepalen. Wil jij ook aan de slag met je ondernemen? Het e-book kan je t/m 31 januari met 25% korting bestellen via de Academy. Gebruik code JANUARI2023 om jouw korting te verwerken!
 • ADD A COMMENT