16 september 2020

Poseren is moeilijk… toch?

Behind The Scenes Business Portrait Workshops

Veel mensen vinden het maar lastig.. foto's in een studio. Want wat doe je met poseren? Je bent toch beperkt in je ruimte. Zowel fotografen als mensen die op de foto gaan worstelen ermee. "Wordt het niet onnatuurlijk? Ik kan niet poseren… ik weet niet hoe iemand te poseren…" Allemaal vragen die ik vaak krijg.

Tijdens mijn workshop besteden we vaak even tijd aan poseren. De grap is… het is juist helemaal niet moeilijk. Er zijn gewoon een aantal dingen belangrijk:

  1. MAAK het jezelf (zowel klant als fotograaf) niet te moeilijk
  2. zoek je diversiteit niet alleen in poses
  3. stel je klant op haar/zijn gemak
  4. doe geen dingen die onnatuurlijk voelen

Kijk poseren is ALTIJD een beetje onnatuurlijk. Niemand die in het midden van het park ineens stil gaat staan in een pose zonder dat er een camera aan te pas komt. Dus er is altijd een beetje ongemak. En eerlijk is eerlijk... die is in een studio meer voelbaar dan op een buitenlocatie. Maar het is aan de fotograaf om voorbij de ongemak te gaan. Als je een beetje een gevoelig mens bent dan merk je al snel ongemak bij een ander en dus is het belangrijk dat jij, als fotograaf, daar aan voorbij gaat.

Het is sowieso belangrijk voor te doen wat je model mag doen (tenzij het een ervaren model is natuurlijk). Aanwijzingen mondeling geven werkt vaak niet zo. Want zeg je: "Kan je iets naar rechts draaien?" kan het maar zo zijn dat je model een enorme zwaai naar rechts maakt… "iets" is namelijk vrij interpreteerbaar. Maar als je het voor doet ziet iemand al snel wat hij/zij moet doen.

Daarnaast behoef je de diversiteit van je foto's niet alleen te zoeken in hoe je je model poseert. Je kan namelijk ook spelen met waar jij staat. Maak je bijvoorbeeld wel foto's vanuit verschillende standpunten? We zijn vaak sowieso al geneigd een bepaalde plek in te nemen. In de studio is dat vaak nog meer omdat we minder ruimte hebben. Toch is het belangrijk dat je wel een beetje kijkt of je vanuit verschillende hoeken fotografeert en hoe dichtbij je bij je model komt of dat je juist wat verder weg staat.

Verder is het nog belangrijk dat je op let welke vorm iemand heeft. Voor iemand met een vollere buste kan je beter andere dingen doen dan bij iemand met een wat minder volle buste bijvoorbeeld. Let daar dus ook op.

Als laatste.. bekijk je model gewoon goed. Neem de tijd en haast je niet. We hebben soms zo het idee dat het snel moet en dat we zoveel mogelijk moeten schieten. Maar kwaliteit boven kwantiteit. Kijk altijd wat voor jou model wel én juist ook niet werkt en focus je op de krachtige punten. Je kan nog zo'n bijzondere pose in gedachte hebben, maar als het voor je klant niet werkt dan werkt het niet...

Binnenkort deel ik meer over poseren binnen een heel leuk nieuw concept wat eraan komt. Stay tuned! En voor nu: succes! Je kunt het! :)

ADD A COMMENT

Poseren blijf ik ook nog best een ding vinden. Vooraf bedenk ik wel poses maar lijk soms wel alsof ik die vergeet als diegene echt voor mij staat. Ik moet zoals jij ook zeg de tijd ook echt nemen, vaak het gevoel dat je dan gehaast bent ouzo. Ben benieuwd naar je nieuwe concept met poseren.

Ik hoor dit inderdaad vaker. Ik zit erover te denken om een live sessie te geven via fb of iets over poseren. Zou jij zoiets leuk vinden?