7 juni 2021

Poseren kun je leren

Behind The Scenes Portrait Portretsessies Workshops

Zo vaak hoor ik van zowel fotografen als van klanten dat studiofotografie nog lang niet meevalt, simpelweg omdat ze poseren lastig vinden. Waarom? Heel eenvoudig: wanneer je foto’s schiet in een studio ben je beperkt in je ruimte en poseren wordt dan al snel een ding.

Dingen die ik vaak hoor, zijn:
“Wordt het niet onnatuurlijk?”

“Ik kan niet poseren…”

Of
“Ik weet niet hoe iemand te poseren…”

Tijdens mijn workshops besteden we vaak even tijd aan poseren. De grap is… het is juist helemaal niet moeilijk. Er is gewoon een aantal dingen belangrijk:

  • maak het jezelf (zowel klant als fotograaf) niet te moeilijk
  • zoek je diversiteit niet alleen in poses
  • stel je klant op zijn/haar gemak
  • doe geen dingen die onnatuurlijk voelen

Ongemakkelijk

Kijk, poseren is altijd een beetje onnatuurlijk. Er is niemand die middenin het park ineens stil gaat staan in een pose zonder dat er een camera in de buurt is. Er is dus altijd wel een beetje ongemak. En eerlijk is eerlijk, die is in een studio meer voelbaar dan op een buitenlocatie. Maar het is aan de fotograaf om aan het ongemak voorbij te gaan. Als je een beetje een gevoelig mens bent dan merk je al snel ongemak bij een ander. Daarom is het belangrijk dat jij, als fotograaf, degene bent die daar overheen stapt.

Daarbij is het sowieso belangrijk om voor te doen wat je model mag doen (tenzij het een ervaren model is, natuurlijk). Aanwijzingen mondeling geven, werkt vaak niet zo goed. Want zeg je: “Kan je iets naar rechts draaien?” dan kan het maar zo zijn dat je model een enorme zwaai naar rechts maakt… “iets” is namelijk vrij te interpreteren. Maar als je het voordoet, ziet iemand al snel wat hij/zij moet doen.

Daarnaast hoef je de diversiteit van je foto’s niet alleen te zoeken in hoe je model poseert. Je kan namelijk ook spelen met waar jij staat. Maak je bijvoorbeeld wel eens foto’s vanuit verschillende standpunten? We zijn vaak sowieso al geneigd een bepaalde plek in te nemen. In de studio is dat vaak nog meer het geval, simpelweg omdat we minder ruimte hebben. Toch is het belangrijk om te kijken of je vanuit verschillende hoeken kunt fotograferen. En kom je dicht bij je model of sta je juist wat verder weg?

Neem de tijd en observeer

Verder is het belangrijk dat je oplet welke vorm iemand heeft. Zo kun je bijvoorbeeld voor iemand met een vollere buste beter andere dingen doen dan bij iemand met een wat minder volle buste. Let daar dus ook op.

En super belangrijk, bekijk je model sowieso gewoon goed. Neem de tijd en haast je niet. We hebben soms zo het idee dat alles snel moet en dat we zoveel mogelijk moeten schieten. Maar kwaliteit gaat boven kwantiteit. Kijk altijd wat voor jouw model wel en juist niet werkt en focus je op de krachtige punten. Je kan nog zo’n bijzondere pose in gedachte hebben, maar als het voor je klant niet werkt, dan werkt het niet.

Wil jij ook kwaliteit studiofoto’s maken? Maar heb je geen studio? En ook geen fancy studiomaterialen?

Geen probleem! Meld je dan vandaag nog aan voor de Gratis Webinar Studioportret met daglicht en ik vertel je hoe ook jij kunt starten met het maken van kwaliteit portretfoto’s: gewoon vanuit huis, slaapkamer of kantoor!

Schrijf je hieronder in voor dit gratis webinar!

ADD A COMMENT