Toen ik begon met studioportretten zat ik een beetje met het feit dat ik nog niet echt thuis was in studiolicht. Bovendien vond ik datgene wat ik vaak bij andere fotografen zag ook helemaal niet mooi. Daarom ging ik gewoon aan de slag met daglicht om te kijken wat ik daar nou eigenlijk mee kon.

Het grappige is dat ik er al snel achter kwam dat ik het mezelf vooral heel moeilijk heb gemaakt door te denken dat ik persé flitslicht nodig zou hebben om mooie portretten te maken. Eigenlijk was één raam gewoon genoeg voor het maken van hele mooie foto’s. Daarbij leerde ik verschillende technieken toepassen waardoor ik juist meer of minder drama kon creëren.

Maar, nu hoor ik je denken: “Jij hebt vast een groot raam!”. Nou ja, nu wel… maar toen niet! Er zijn gewoon een paar dingen waar je op moet letten wanneer je bijvoorbeeld vanuit huis gaat fotograferen.

Mijn top 5 tips voor jou:

  1. Let op waar je licht zich bevindt. Dus: hoe draait het zonlicht door je kamer heen? Het beste moment om te fotograferen, is wanneer het licht direct door je raam naar binnenkomt. Is het licht te fel? Dan gooi je er gewoon iets van een wit douchegordijn voor waarmee je een heel deel kunt blokken.

  2. Weinig ruimte? Geen probleem, je hebt ook niet veel nodig. Het is zelfs het fijnst als je model dicht bij het raam blijft, zodat hij/zij het meeste licht vangt.

  3. Let dan ook gelijk op dat je niet in je eigen licht gaat staan. Is je raam klein? Ga dan iets naar de zijkant en draai je model zo, dat het meeste licht op hem/haar valt.

  4. Heb lef en neem je tijd! Geloof me, het kostte mij ook wat tijd om hierin een beetje een “workflow” te vinden. Je bent geneigd om snel te denken: “Oké, het lukt niet.” Gewoon blijven doen! Ga desnoods ook een paar keer in een andere kamer fotograferen. Zo heb je bijvoorbeeld boven soms beter licht dan beneden omdat je boven vaak minder te maken hebt met zogenaamde “lichtblokkers” (bomen enz.). Een zolder is vaak ook een fijne plek om te werken.

  5. Over zolders gesproken, zo’n schuif dakraam kan soms ook heel leuk zijn om wat mee te testen.

Niet ideaal

Een van de leukste voorbeelden van het werken in “niet ideale” omstandigheden is voor mij toch wel de shoot die ik deed bij Aleida van Colors & Clouds. Zij heeft een kleine slaapkamer studio en het resultaat bewijst maar weer dat je met één raam en een Ikea gordijn een heel eind komt!

De uitdaging bij Aleida was dat er bij het raam echt maar 2×2 meter was om mee te werken én dat het licht ook nog eens niet direct door het raam naar binnen kwam. Met de nodige aanpassingen was het alsnog mogelijk hele mooie foto’s te maken.

Gewoon doen!

Wil jij ook beginnen met het thuis foto’s maken? Ga dan vooral eens op zoek naar het raam waar het meeste licht doorheen komt. Niet persé het grootste raam, maar liever het raam waar het licht direct doorheen valt. Pak dan gewoon een goedkoop stuk stof of gordijn als achtergrondje. Deze kan je aan een achtergrondsysteem hangen of als je raam dicht bij een muur zit, kan je het daaraan ophangen. Of misschien heb je geen achtergrond en kan je gewoon de ruimte mooi gebruiken zoals hij is. Lekker doen!!

Om je een beetje verder op weg te helpen, deel ik graag GRATIS met jou de les Hoe positioneer je jouw model van mijn nieuwste online Home Portrait Studio Masterclass.

Schrijf je hieronder in voor deze gratis les en ga lekker aan de slag!

Poseren Gratis les
ADD A COMMENT